Το μάσημα τσίχλας βοηθά τη μνήμη

Το μάσημα τσίχλας βοηθά τις μνημονικές λειτουργίες και τις πνευματικές επιδόσεις σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria, στο Νιουκάστλ της Μ. Βρετανίας. Σε ειδικά τεστ απομνημόνευσης λέξεων που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι όσοι μάσαγαν τσίχλα είχαν κατά 35% καλύτερες επιδόσεις.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές η βελτίωση αυτών των επιδόσεων δεν οφείλεται στο ότι η μάσηση της τσίχλας βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, όπως πολύ κόσμος πιστεύει.

Οι ίδιοι προσπαθώντας να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο κατέληξαν σε δύο θεωρίες. Σύμφωνα με την πρώτη, το μάσημα προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και κατά συνέπεια αύξηση της οξυγόνωσης και της παροχής θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την δεύτερη θεωρία, το μάσημα της τσίχλας προκαλεί αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της έχει διεγερτική δράση στην περιοχή του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα κέντρα των μνημονικών λειτουργιών.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους επιστήμονες είναι ότι βελτιωμένες επιδόσεις στα τεστ είχαν και όσοι προσποιούνταν ότι μάσαγαν τσίχλα, ενώ δεν είχαν τσίχλα στο στόμα τους.

Οπως επεξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Andrew Scholey, το μάσημα της τσίχλας είναι κατάλοιπο κάποιου μηχανισμού άγνωστου σε μας, ο οποίος κατά την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου ατόνισε.

Διαβάστε επίσης