ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ-ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες που ο καθένας σε κάποιο ποσοστό ευθύνεται για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, ή που από τη στιγμή της εμφάνισης της νόσου και έπειτα επιβαρύνουν την εξέλιξη και την πρόγνωση της.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Υψηλή τιμή χοληστερίνης (>200 mg/dl) ή της LDL χοληστερίνης (κακής χοληστερίνης).
Οι φυσιολογικές τιμές της LDL είναι 160mg/dl για άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο ή με λιγότερους από 2 παράγοντες κινδύνου, 130mg/dl όταν υπάρχουν περισσότεροι από 2 παράγοντες κινδύνου και 100mg/dl όταν υπάρχει ιστορικό στεφανιαίας νόσου (στηθάγχη ή έμφραγμα).

Υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων (>200mg/dl).
Ο τρόπος μείωσης αυτών των λιπιδίων είναι κυρίως η αλλαγή στη δίαιτα (τροφές χαμηλές σε λιπαρά, αποφυγή τηγανιτών, προτίμηση βραστών ή ψητών κρεατικών και περισσότερο λαχανικών). Τέλος υπάρχουν και πολλά «υπολιπιδαιμικά» φάρμακα τα οποία σε συνδυασμό με δίαιτα επαναφέρουν στο φυσιολογικό της τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Υψηλή τιμή λιποπρωτεϊνης α δηλαδή Lp(a) (>30mg/dl).
Η λιποπρωτεϊνη αυτή δυστυχώς δεν μειώνεται με τα διάφορα υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Χρειάζεται αλλαγή της δίαιατας, άσκηση και ίσως βοηθούν ορισμένα φάρμακα όπως το νικοτινικό οξύ και τα οιστρογόνα, των οποίων όμως είναι πολλές και οι παρενέργειες.

Χαμηλή τιμή της HDL (καλής) χοληστερίνης <35mg/dl.
Η HDL δεν αυξάνεται με φάρμακα, παρα μόνον με σωματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και απώλεια σωματικού βάρους.

Κάπνισμα .
Αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους 3 βασικότερους παράγοντες κινδύνου, ακόμη και εάν πρόκειται για παθητικό κάπνισμα. Οι ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό μας με το κάπνισμα αφ’ ενός επιδρούν άμεσα στα αγγεία, αφ’ετέρου αυξάνουν, την πηκτικότητα του αίματος και μειώνουν την καλή χοληστερίνη προκαλώντας έτσι έμμεσα περαιτέρω βλάβη στην καρδιά και τα αγγεία. Πρέπει δε να τονίσουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο αριθμός των τσιγάρων ημερησίως και λιγότερο η περιεκτικότητα τους σε νικοτίνη.

Υπέρταση.
Αλλος ένας σπουδαίος παράγοντας κινδύνου. Θεωρούνται παθολογικές οι τιμές της συστολικής (μεγάλης) πίεσης >140mmHg (14) και οι τιμές της διαστολικής πίεσης (μικρής) > 85mmHg (8,5).

Παχυσαρκία

Σακχαρώδης διαβήτης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει όλα τα αγγεία του σώματος και ιδίως τα στεφανιαία της καρδιάς.

Κληρονομικότης.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ένα άτομο του οποίου κάποιος από τους γονείς πέρασε έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 70, έχει 2,2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για να πάθει έμφραγμα.

Ηλικία και το φύλο.
Οι άνδρες ηλικίας άνω των 45 θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου ενώ οι γυναίκες μπαίνουν σε αυτή την ομάδα με 10 χρόνια διαφορά (άνω των 55) δηλαδή μετά την εμμηνόπαυση.

Ελλειψη σωματικής άσκησης.
Η άσκηση βελτιώνει το βάρος του σώματος, την πίεση και την χοληστερίνη.

Αλλοι παράγοντες.
Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, που μετρώνται στο αίμα κυρίως, και σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο (ινωδογόνο, ομοκυστείνη, ουρικό οξύ). Τέλος σπουδαίας σημασία είναι το stress ιδιαίτερα σε «αγχώδεις» προσωπικότητες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση