διακοπη αντισυλληπτικων παρενεργειες | ερμαφροδιτισμός συμπτώματα | παθησεις αιδειου | υπερχονδριτιδα αυτιου

Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση


Εισαγωγή

Το ΗΚΓ είναι μία ακίνδυνη, απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση, που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση των περισσότερων καρδιακών και ορισμένων μη καρδιακών παθήσεων. Για λόγους προληπτικούς λοιπόν, πρέπει όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας (συχνότερα σίγουρα στους ενήλικες) να υποβάλονται στην εξέταση. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ολοένα και πιο σύγχρονες εξετάσεις αυξάνουν τις διαγνωστικές δυνατότητες της Ιατρικής. Παρά ταύτα το καρδιογράφημα δεν έχασε ποτέ την αξία του. Εδώ και ένα αιώνα περίπου αποτελεί μια από τις βασικότερες ιατρικές εξετάσεις.

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Η λειτουργία της καρδιάς είναι να εξωθεί το αίμα στους πνεύμονες, όπου εμπλουτίζεται με οξυγόνο και μετά το οξυγονωμένο αίμα να το προωθεί στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Καθώς η καρδιά συστέλλεται και διαστέλλεται συνεχώς, παράγονται "χαμηλά" ηλεκτρικά ρεύματα. Αυτά καταγράφει ειδική συσκευή που λέγεται ηλεκτροκαρδιογράφος. Ετσι παράγεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ για συντομία).

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών «καλωδίων» που το μεταλλικό τους άκρο (ηλεκτρόδιο) σταθεροποιείται στο δέρμα με ένα ανώδυνο μηχανισμό «βεντούζας».

Συνολικά χρησιμοποιούνται δέκα ηλεκτρόδια (στα άνω και κάτω άκρα καθώς και στο θωρακικό τοίχωμα). Κάθε ένα από τα ηλεκτρόδια "βλέπει" την καρδιά από την δική του οπτική γωνία επιτρέποντας στον γιατρό να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες.

Συνήθως η εξέταση δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά.

Είναι το ΗΚΓ επικίνδυνη εξέταση;

Παρά την αντίθετη άποψη και τον φόβο αρκετών εξεταζόμενων λόγω της τοποθέτησης των ειδικών «καλωδίων» στο σώμα τους, το ΗΚΓ είναι απολύτως ασφαλής εξέταση.

Ποιες παθήσεις μπορούν να διαγνωστούν με το ΗΚΓ;

Το ΗΚΓ συμβάλλει αποφασιστικά στη διάγνωση των περισσότερων καρδιακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος (ισχαιμία του μυοκαρδίου), οι διάφορες αρρυθμίες και άλλες.

Ωστόσο, μερικές μη καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ευρήματα στο ΗΚΓ, (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα), το οποίο μπορεί έτσι να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.