καλοηθης ογκος στον πνευμονα | Φυματιοση με στρεπτοκοκκους πνευνονιας | ανεμογκάστρι σκύλου θεραπεια

Μια ασπιρίνη την ημέρα... σωστό ή λάθος;


Η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο "θρύλος" με ιστορική προσφορά στην αντιμετώπιση του πόνου και σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ειδικά της στεφανιαίας νόσου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν οτι θα έχουν σημαντικά οφέλη, παίρνοντας "μια ασπιρίνη την ημέρα", όχι σπάνια χωρίς ιατρική συμβουλή.

Πράγματι, η ασπιρίνη έχει θέση στην θεραπεία και την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Λειτουργεί σαν αντι-αιμοπεταλιακός παράγοντας, μειώνοντας έτσι (σε γενικές γραμμές) την πηκτικότητα του αίματος. Δίδεται λοιπόν καθημερινά είτε με τη μορφή της "παιδικής" ασπιρίνης των 100 mg είτε με την κλασσική μορφή των 500 mg είτε σαν εντεροδιαλυτά δισκία των 325 mg (που έχουν λιγότερες πιθανότητες να πειράξουν το στομάχι).

Οταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις η καθημερινή λήψη είναι παρακινδυνευμένη και δεν πρέπει να γίνεται. Η ασπιρίνη, όπως κάθε φάρμακο, εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις, έχει και παρενέργειες. Ας μην ξεχνάμε οτι η ασπιρίνη είναι φάρμακο που μπορεί να πειράξει το στομάχι και αποτελεί ένα από τα συχνότερα -αν όχι το συχνότερο- αίτια γαστρορραγίας. Ενοχοποιείται ακόμα για αλλεργικές αντιδράσεις, εμβοές στα αυτιά κλπ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.