Μια ασπιρίνη την ημέρα… σωστό ή λάθος;

Η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο “θρύλος” με ιστορική προσφορά στην αντιμετώπιση του πόνου και σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ειδικά της στεφανιαίας νόσου.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν οτι θα έχουν σημαντικά οφέλη, παίρνοντας “μια ασπιρίνη την ημέρα”, όχι σπάνια χωρίς ιατρική συμβουλή.

Πράγματι, η ασπιρίνη έχει θέση στην θεραπεία και την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Λειτουργεί σαν αντι-αιμοπεταλιακός παράγοντας, μειώνοντας έτσι (σε γενικές γραμμές) την πηκτικότητα του αίματος.

Δίδεται λοιπόν καθημερινά είτε με τη μορφή της “παιδικής” ασπιρίνης των 100 mg είτε με την κλασσική μορφή των 500 mg είτε σαν εντεροδιαλυτά δισκία των 325 mg (που έχουν λιγότερες πιθανότητες να πειράξουν το στομάχι).

Οταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις η καθημερινή λήψη είναι παρακινδυνευμένη και δεν πρέπει να γίνεται. Η ασπιρίνη, όπως κάθε φάρμακο, εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις, έχει και παρενέργειες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ασπιρίνη είναι φάρμακο που μπορεί να πειράξει το στομάχι και αποτελεί ένα από τα συχνότερα -αν όχι το συχνότερο- αίτια γαστρορραγίας. Ενοχοποιείται ακόμα για αλλεργικές αντιδράσεις, εμβοές στα αυτιά κλπ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση