ανεπαρκεια τραχηλου συμπτωματσ | χασις και μαυροι κυκλοι | red bull παρενεργειες | κρυοσφαιριναιμία

Μυϊκές διατάσεις - Stretching


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι μυϊκές διατάσεις ή προπόνηση κινητικότητας, είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων κινήσεων, που στοχεύουν στην αύξηση του μήκους των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Στόχοι

1.Η διατήρηση της καλής κινητικότητας των αρθρώσεων η οποία είναι απαραίτητη και για τις πιο απλές κινήσεις ή η αύξησή της, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αθλημάτων.
2.Η βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά η δύναμη και ταχύτητα, οι κινήσεις πρέπει να γίνονται στις "ιδανικές" θέσεις των αρθρώσεων, που συνήθως είναι ακραίες.
3.Η ελάττωση της μυϊκής έντασης. Οι βραχυμένοι μυς, μπορούν να προκαλέσουν κακώσεις στα περιφερικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
4.Η βελτίωση της συντονιστικής ικανότητας.
5.Η αύξηση της μυϊκής αίσθησης, η οποία είναι απαραίτητη για να γίνονται όλες οι κινήσεις του σώματος, να μειώνονται οι επιβαρύνσεις και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.
6.Η αποτροπή των τραυματισμών. Όταν καλλιεργείται συστηματικά η δύναμη και παραβλέπεται η προπόνηση κινητικότητας, μειώνεται η ελαστικότητα των μυών, που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, Για παράδειγμα, εάν έχουν βραχυνθεί οι οπίσθιοι μυς του μηρού, επιβαρύνεται η άρθρωση του γονάτου ή εάν χρειαστεί να γίνει μια κίνηση που απαιτεί διάταση αυτών των μυών (επίκυψη) μπορεί να προκληθεί θλάση.
7.Η χρήση ως θεραπευτικού μέσου μετά από τραυματισμούς (πρόληψη ατροφίας των μυών, αγκυλώσεων, συρρικνώσεων κ.α.).

Εφαρμογή διατάσεων

Για τους αθλητές, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιοι μυς απαιτούν ιδιαίτερη κινητικότητα για το άθλημά τους και να φροντίζουν για την καλλιέργεια της ελαστικότητάς τους, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν και τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες. Για τους απλούς ασκούμενους και για όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, η διατήρηση μιας καλής - φυσιολογικής κινητικότητας των αρθρώσεων είναι απαραίτητη. Οι διατάσεις μπορούν να γίνονται πριν την κυρίως προπόνηση, μετά την προθέρμανση, για την προετοιμασία κυρίως των μυών που συμμετέχουν ενεργά, στο είδος της άσκησης που θα ακολουθήσει αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με την προθέρμανση η οποία έχει ως στόχο τη γενική προετοιμασία των συστημάτων του οργανισμού, για την άσκηση. Μπορούν επίσης να αποτελούν ξεχωριστό μέρος της προπόνησης, το οποίο είναι απαραίτητο και έχει ως στόχο τη βελτίωση της γενικής κινητικότητας αλλά και της ειδικής, για τους αθλητές.

Η αποθεραπεία πρέπει να συμπεριλαμβάνει διατατικές ασκήσεις, για την επαναφορά των μυών στο φυσιολογικό τους μήκος (κυρίως μετά από προπόνηση δύναμης) και για τη γενική χαλάρωση, στην οποία συμβάλλουν ιδιαίτερα.

Αντενδείξεις

1.Σε περίπτωση κατάγματος των οστών.
2.Όταν παρουσιάζεται φλεγμονή στις αρθρώσεις.
3.Σε ανατομικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων (π.χ. εξαρθρήματα)
4.Όταν υφίστανται θλάσεις ή αιματώματα.
5.Όταν κατά τη διάταση εμφανίζεται πόνος, η άσκηση πρέπει να διακόπτεται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.