Η πλήρης αναπνοή

Τι σημαίνει ‘πλήρης αναπνοή’

Θα πρέπει κάποιος να “μάθει” να αναπνέει σωστά, πριν ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με ασκήσεις αναπνοής, Αυτό ακούγεται ίσως λίγο παράξενο, αλλά όντως σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν μηχανικά, ασυνείδητα και τελείως ρηχά και επιφανειακά.

Πρέπει λοιπόν να “ανακαλύψει” κάποιος την πλήρη αναπνοή, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από τρείς “επιμέρους” αναπνοές: την κατώτερη, τη μέση και την ανώτερη αναπνοή, σε σχέση με το ποιά ακριβώς περιοχή των πνευμόνων οξυγονώνεται κάθε φορά. Υπάρχει ένας απλός τρόπος με τον οποίο ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει τις τρείς αυτές φάσεις της αναπνοής:

Το πρώτο στάδιο

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ: Ξαπλώστε χαλαρά και άνετα στο πάτωμα (σε ύπτια θέση) και τοποθετήστε το δεξί σας χέρι πάνω στο στομάχι, και το αριστερό πάνω στην κοιλιά (οι αγκώνες σας πρέπει να ακουμπούν χαλαρά στο πάτωμα). Τώρα επνεύστε όσο πιό βαθειά μπορείτε, διώχνοντας συνειδητά όσο περισσότερο αέρα γίνεται προς τα έξω. Θα νιώσετε την κοιλιακή περιοχή να έρχεται προς το πάτωμα και τα χέρια σας να υποχωρούν. Στη συνέχεια εισπνεύστε βαθιά, νιώθοντας την κοιλιά να φουσκώνει και τα χέρια σας να ανεβαίνουν. Αυτή είναι η “κατώτερη” αναπνοή.

Το δεύτερο στάδιο

ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ: Βάλτε τώρα τα χέρια σας με τις παλάμες να ακουμπούν δεξιά και αριστερά στον θώρακα στο ύψος των θηλών. Αρχίστε να εισπνέετε εκτείνοντας μόνο το θωρακικό τοίχωμα και παρατηρείστε τα χέρια σας να απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Στη συνέχεια εκπνεύστε και τα χέρια θα ακολουθήσουν τη σύμπτηξη του θώρακα και θα ξαναπλησιάσουν. Αυτή είναι η “μέση” αναπνοή.

Το τρίτο στάδιο

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ: Εισπνέοντας αφήστε τους ώμους σας να εκταθούν προς τα άνω και κατευθύνετε τον αέρα στο άνω τμήμα των πνευμόνων, κρατώντας όσο γίνεται ακίνητη την κοιλιά και το θωρακικό τοίχωμα. Αυτή είναι η “ανώτερη” αναπνοή και εδώ φθάνει οξυγόνο σε περιοχές που σπάνια έρχονται σε επαφή με τον καθαρό αέρα, καθώς το άνω τμήμα των πνευμόνων συχνά είναι τελείως αδρανές.

Στην πλήρη λοιπόν αναπνοή, γεμίζει κανείς στην αρχή το κάτω μέρος των πνευμόνων με τη διαφραγματική αναπνοή, συνεχίζει με τη θωρακική και στο τέλος γεμίζει με αέρα και το άνω μέρος των πνευμόνων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση