Πλήρης ίαση για τα παιδιά που γεννιούνται με καρδιοπάθειες

Μία απολύτως φυσιολογική ζωή μπορεί να ζήσει το 85 – 90% των 1000 περίπου παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας με κάποιου είδους καρδιοπάθεια, καθώς μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση! Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” κ. Βασίλης Δ. Θανόπουλος, από τα περιστατικά που θεραπεύονται τουλάχιστον το 30% μπορεί σήμερα να ιαθεί χωρίς επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στο Εργαστήριο Καρδιακών Καθετηριασμών, χάρη στις σύγχρονες μεθόδους της Επεμβατικής Καρδιολογίας.

Κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας στο πλαίσιο του 1ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του «Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής», πραγματοποιήθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω συστήματος τηλεϊατρικής, επέμβαση σύγκλισης μεσοκολπικής επικοινωνίας σε παιδί ηλικίας 9 ετών, χωρίς καρδιοχειρουργική επέμβαση, στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, από τους συνεργάτες του κ. Θανόπουλου.

Η εφαρμογή της επαναστατικής μεθόδου που φέρει το όνομα του εφευρέτη (Kurt Amplatz) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1996 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία 120 παρόμοιες επεμβάσεις, σε ασθενείς ηλικίας 3 – 59 ετών. Στα περιστατικά αυτά περιλαμβάνονται και οκτώ ενήλικες ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια λόγω εμβολών στον εγκέφαλο, εξαιτίας της παρουσίας μιας ειδικής μορφής μεσοκολπικής επικοινωνίας, η οποία ονομάζεται “ανοιχτό ωοειδές τρήμα”.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου εμφύτευσης της μικροσυσκευής Amplatz, υπογράμμισε ο κ. Θανόπουλος, είναι ότι με αυτή η οπή μπορεί να κλείσει χωρίς επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Έτσι, όχι μόνο αποφεύγονται οι κίνδυνοι μίας χειρουργικής επέμβασης, αλλά και δεν υπάρχει χειρουργική ουλή. Επιπρόσθετα, με τη μέθοδο αυτή το παιδί επιστρέφει στις δραστηριότητές του την επόμενη ημέρα, ενώ η επέμβαση ανοικτής καρδιάς απαιτεί παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ανάρρωση 2 – 3 μήνες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση