Η Αέρινη Ενέργεια – Vata

1.- PRANA VAYU

ΕΔΡΑ: ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΚΑΡΔΙΑ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ, και επίσης ο εγκέφαλος, τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη και το στόμα σαν δευτερεύουσες θέσεις.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΑΝΑΠΝΟΗ, ΚΑΤΑΠΟΣΗ

Η πηγή του Prana Vayu είναι η αναπνοή. Εάν η αναπνοή δεν γίνεται σωστά, τότε εκτός από τους πνεύμονες, επηρεάζεται άμεσα και η καρδιά. Σε περιπτώσεις άσθματος, βρογχίτιδας, βραχνάδας, κρύου στην περιοχή του στήθους, πρέπει απαραίτητα να εξισορροπείται το Prana Vayu. H κατάσταση είναι πιο σοβαρή σε περιπτώσεις άσθματος και ασθματοειδούς βρογχίτιδας όπου η καρδιά υποφέρει και αυτή από έλλειψη οξυγόνου.

Το Prana Vayu ρυθμίζει την κίνηση των πνευμόνων, της καρδιάς, την κατάποση της τροφής και τις επί μέρους “μικρές” κινήσεις του φτερνίσματος, του λόξυγκα, της μάσησης κλπ. Σε εγκεφαλικό και νοητικό επίπεδο ρυθμίζει την ικανότητα για κατανόηση και -ειδικά- την ικανότητα για συγκέντρωση της προσοχής.

Η κίνηση του Prana Vayu σε σχέση με το σώμα, είναι από το εξωτερικό μερος προς το εσωτερικό και το ίδιο ισχύει. με τον Νού, όπως για παράδειγμα είναι η πρόσληψη και αποθήκευση των πληροφοριών που δέχονται οι αισθήσεις.

Τα όργανα των αισθήσεων αλλά και η ίδια η αισθητήρια λειτουργία του καθενός, συντονίζεται από το Prana Vayu.

2.- UDANA VAYU

ΕΔΡΑ: ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ, και επίσης ο ομφαλός και ο θώρακας.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΛΟΓΟΣ, ΟΜΙΛΙΑ

Το Udana Vayu είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία της φωνητικής συσκευής (λάρυγγας, φωνητικές χορδές, κλπ) καθώς και για τις λειτουργίες της στοματικής και ρινικής κοιλότητας. Έχει μιά γενικά ανοδική τάση μέσα στο σώμα και κινείται από το εσωτερικό μέρος προς το εξωτερικό, ανεβάζοντας τον αέρα προς τα επάνω και κάνοντας την ομιλία δυνατή.

Από διαταραχή του Udana Vayu προκαλούνται ασθένειες που εμπίπτουν στο πεδίο της ωτορινολαρυγγολογίας και της ομιλίας, όπως είναι η δυσλεξία και το τραύλισμα. Σε νοητικό επίπεδο έχει να κάνει με την έκφραση (προς τα “έξω”) των συναισθηματικών κινήσεων και την ανάκληση των αποθηκευμένων πληροφοριών.

Ένας δηλαδή άνθρωπος με ασθενική μνήμη εάν έχει πρόβλημα στο Prana Vayu δεν θα θυμάται κάτι διότι δεν θα το έχει αποθηκεύσει (δεν θα έχει λειτουργήσει η “προς τα μέσα κίνηση”), ενώ εάν φταίει το Udana Vayu, τότε δεν θα μπορεί να το ανακαλέσει και να το φέρει στο προσκήνιο (δεν θα λειτουργεί η “προς τα έξω κίνηση”).

3.- SAMANA VAYU

ΕΔΡΑ: ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΜΦΑΛΟΥ, ΣΤΟΜΑΧΙ, ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΠΕΨΗ, ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

Με τη δράση του Samana Vayu, εκκρίνονται τα πεπτικά ένζυμα, ενεργοποιούνται και διασπούν τις τροφές σε μικρά μέρη, τα οποία μπορούν να αφομοιωθούν από το πεπτικό σύστημα και για το λόγο αυτό, η δράση του είναι απολύτως απαραίτητη για τη σωστή πεπτική λειτουργία. Οι διάφορες ουσίες που απορροφούνται στη συνέχεια, εισέρχονται στο αίμα και κυκλοφορούν σε όλο το σώμα.

Συντελεί στην ανάμιξη των τροφών με τα πεπτικά ένζυμα και στην προώθησή τους προς το παχύ έντερο, ελέγχοντας τις περισταλτικές κινήσεις του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Ασθένειες από διαταραχή του Samana Vayu είναι οι διάφορες δυσπεψίες, τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, κλπ.

4.- APANA VAYU

ΕΔΡΑ: ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΙΛΙΑΣ, ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΑΠΟΒΟΛΗ (Οι πέντε αποβολές)

Το Apana Vayu είναι η κύρια έκφραση του Vata Dosha και έχει σαν έδρα του την περιοχή της κοιλιάς και της μικρής (ελάσσονος) πυέλου.Έχει μια φυσική τάση για κίνηση προς τα κάτω και η δράση του είναι η “αποβολή” και με τον όρο αυτό υπονοούνται οι πέντε αποβολές που συμβαίνουν στην περιοχή αυτή:

1.- Αποβολή των κοπράνων – αφόδευση
2.- Αποβολή των ούρων – ούρηση
3.- Αποβολή του σπέρματος – στύση και εκσπερμάτωση
4.- Αποβολή του ωαρίου – ωορηξία στην ωοθήκη
5.- Αποβολή υγρών περιόδου – έμμηνος ροή

’τομα με διαταραχή του Apana Vayu πάσχουν από δυσκοιλιότητα, διάρροιες, “σπαστική” ή “νευρογενή” κολίτιδα – δηλαδή την κατάσταση που σήμερα ονομάζουμε “σύνδρομο του ευερέθιστου έντερου”, διαταραχές της εμμήνου ροής όπως ακανόνιστος κύκλος, δυσμηνόρροια, κλπ και γενικά από παθήσεις του πεπτικού και ουροποιογεννητικού συστήματος.

Η διαδικασία της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα ο τοκετός που αποτελεί και αυτός με την ευρεία έννοια του όρου μία “αποβολή” (του εμβρύου και του πλακούντα προς τα κάτω και έξω), ελέγχονται επίσης από το Apana Vayu.

5.- VYANA VAYU

ΕΔΡΑ: ΚΑΡΔΙΑ, ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΔΕΡΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Το Vyana Vayu ασχολείται με την καρδιά και ελέγχει την κίνησή της ρυθμίζοντας τους παλμούς, καθώς και με την κυκλοφορία του αίματος μέσα στις αρτηρίες και τις φλέβες του κυκλοφορικού συστήματος. Η κίνηση της λέμφου στο λεμφικό σύστημα ελέγχεται επίσης από το Vyana Vayu.

Ασθένειες που θα προκληθούν από διαταραχή του Vyana Vayu έχουν να κάνουν γενικά με το κυκλοφορικό σύστημα όπως αρτηριοπάθειες, φλεβίτιδες, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, έκτακτες καρδιακές συστολές, μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, κλπ. Ελέγχει επίσης τη λειτουργία της εφίδρωσης του δέρματος και την αίσθηση της αφής.

Η φυσική κίνηση του Vyana Vayu είναι από το κέντρο προς την περιφέρεια και ο Susruta περιγράφει τις εξής πέντε κινήσεις του Dosha αυτού:

α) Διαστολή και επέκταση.
β) Συστολή και συρρίκνωση.
γ) Από το κέντρο προς τα άνω.
δ) Από το κέντρο προς τα κάτω.
ε) Από το κέντρο προς τα δεξιά και αριστερά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση