Η Υδάτινη Ενέργεια – Kapha

1.- KLEDAKA KAPHA

ΕΔΡΑ: ΣΤΟΜΑΧΙ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΥΓΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Το Kledaka Kapha προσθέτει την απαραίτητη υγρασία στην τροφή έτσι ώστε τα πεπτικά ένζυμα να μπορέσουν να δράσουν και να προχωρήσει η διαδικασία της πέψης, ταυτόχρονα όμως εξισορροπεί την καυστική δράση του Pacaka Pitta. Συγγενέυει αρκετά με το Samana Vayu (που εδρεύει επίσης στο στομάχι).

Σε διαταραχή του Kledaka Kapha με μείωση της γαστρικής βλέννης, δημιουργείται γαστρίτιδα και έλκος, ενώ σε υπερέκκριση της βλέννης, υπάρχει δυσπεψία και αργή γενικά πέψη καθώς το υπερβολικό kapha “φρενάρει” τα πεπτικά ένζυμα και οξέα.

Μια ολόκληρη σειρά ασθενειών μπορεί να ακολουθήσει καθώς η λειτουργία της πέψης δεν γίνεται σωστά και ο οργανισμός δεν παίρνει τα στοιχεία που του είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής του υγείας.

2.- AVALAMBAKA KAPHA

ΕΔΡΑ: ΘΩΡΑΚΑΣ, ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΚΑΡΔΙΑ και επίσης πύελος και άκρα
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το Avalambaka Kapha είναι η κύρια έκφραση του Kapha Dosha και εδράζεται κυρίως στην περιοχή του θώρακα. Με την θρέψη, “λίπανση” και προστασία που προσφέρει, αναπληρώνει τις αλλεπάλληλες μικροφθορές που δημιουργούνται από τη συνεχόμενη κίνηση των πνευμόνων και της καρδιάς. Το κάπνισμα με τον εισπνεόμενο καπνό (Vata) επηρεάζει έντονα το Avalambaka Kapha και οδηγεί σε πολλά προβλήματα.

Το Κapha αυτό, υποστηρίζει όλο το ανθρώπινο σώμα και του δίνει μεγάλη ευλυγισία, πλαστικότητα και ευκαμψία. Σχετίζεται με την κίνηση των χεριών και ποδιών διατηρώντας τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση και διατηρεί επίσης σε καλή υγεία τα περιφεριακά αγγεία.

Μια διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί σαν αδυναμία των άκρων, μουδιάσματα, θρομβώσεις στα αγγεία λόγω κακής κυκλοφορίας, κλπ.

3.- BODHAKA KAPHA

ΕΔΡΑ: ΓΛΩΣΣΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΓΕΥΣΗ

Το Bodhaka Kapha σχετίζεται με τη στοματική και ρινική κοιλότητα και έχοντας σαν έδρα τη γλώσσα, ρυθμίζει την αίσθηση της γεύσης. Η διαταραχή του επηρεάζει τη γεύση, φέρνει μια καταρροϊκή κατάσταση στην περιοχή τη μύτης, κλπ.

Ελέγχει την παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες και η λειτουργία της γεύσης τελικά είναι δυνατή μόνο όταν το σάλιο, “διαλύοντας” μικρομόρια της τροφής, τα φέρει σε επαφή με τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.

Η άσχημη “γεύση” που μας αφήνει η επαφή με κάποια γεγονότα και ανθρώπους καθώς και η αίσθηση του “γούστου” (υπάρχει η κοινή λέξη taste στα Αγγλικά που περιγράφει και τη γεύση και το γούστο) σχετίζονται επίσης με αυτό το Kapha.

4.- TARPAKA KAPHA

ΕΔΡΑ: ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Το Tarpaka Kapha είναι ο γενικός συντονιστής και τροφοδότης των πέντε αισθήσεων. Ελέγχει και ρυθμίζει τη λειτουργία των αντιστοίχων αισθητηρίων οργάνων, δηλαδή των αυτιών, του δέρματος, των ματιών, της γλώσσας και της μύτης.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από διαταραχή του Tarpaka Kapha, επηρεάζουν τη σωστή και αρμονική λειτουργία των αισθήσεων. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει και θρέφει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, ελέγχεται επίσης από το Kapha αυτό.

5.- SLESHAKA KAPHA

ΕΔΡΑ: ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Το Sleshaka Kapha σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία όλων των αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος εξασφαλίζοντας την υγεία των αρθρικών υμένων, την παραγωγή αρθρικού υγρού και τη σωστή “λίπανση” της περιοχής. Δυναμώνει επίσης και θρέφει όλους τους τένοντες των μυών.

Σε κάποια ανισορροπία του Kapha αυτού, θα εμφανιστούν ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, κλπ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση