Η Πύρινη Ενέργεια – Pitta

1.- PACAKA PITTA

ΕΔΡΑ: ΣΤΟΜΑΧΙ, ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Το Pacaka Pitta είναι η “μεγάλη φωτιά της πέψης” και είναι η κύρια έκφραση του Pitta Dosha στο ανθρώπινο σώμα, συγγενεύοντας όπως ήδη αναφέρθηκε με το Samana Vayu, διότι “κατοικούν” και τα δύο στο στομάχι. Έχοντας σαν λειτουργία την πέψη των διαφόρων τροφών και ποτών που καταναλώνει το άτομο, εδράζεται στο στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και στην αρχή του λεπτού εντέρου.

Ο κύριος ρόλος του είναι να διαχωρίζει το χρήσιμο μέρος των τροφών από αυτό το οποίο τελικά θα αποβληθεί. Η “καλή όρεξη” σε κάθε άνθρωπο προέρχεται από ένα υγιές Pacaka Pitta. Εάν κάποια στιγμή το dosha αυτό διαταραχθεί, τότε εμφανίζονται ασθένειες όπως δυσπεψία, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, κλπ.

2.- RANJAKA PITTA

ΕΔΡΑ: ΗΠΑΡ, ΣΠΛΗΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΠΕΨΗ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΧΥΛΟΥ ΣΕ ΑΙΜΑ

Η τροφή όταν διασπασθεί και απορροφηθεί από το πεπτικό σύστημα, εισέρχεται στην πυλαία φλεβα σαν “χυλός” και οδηγείται για επεξεργασία στο ήπαρ. Η όλη επεξεργασία της τροφής και η μετατροπή του χυλού αυτού σε συστατικά του αίματος είναι εργασία του Ranjaka Pitta. Εάν υπάρξει διαταραχή, τότε εμφανίζεται ίκτερος, αναιμία, λευκοπενία, αιμορροφιλία και γενικά ασθένειες του αίματος.

Το Pitta αυτό στον ψυχοδιανοητικό κόσμο, είναι γνωστό και σαν η “επιθετική φωτιά” στον ανθρώπινο οργανισμό που δημιουργει θυμό και επιθετική διάθεση. Υπάρχουν μάλιστα και οι αντίστοιχες εκφάσεις όπως: “είδα κόκκινο χρώμα”, “θυμός που καίει”, “καυστικά σχόλια”, κλπ.

3.- SADHAKA PITTA

ΕΔΡΑ: ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το Sadhaka Pitta με έδρα την περιοχή του κεφαλιού, ασχολείται αφ’ενός με τις διάφορες νοητικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη, η επεξεργασία και ο συσχετισμός των πληροφοριών και αφετέρου με την εκδήλωση των συναισθημάτων όπως ο θυμός, το μίσος, η οργή, ο ενθουσιασμός, κλπ.

Διαταραχές του Sadhaka Pitta εκδηλώνονται στον άνθρωπο σαν αμνησία, επιληψία, νευρώσεις (άγχος, μελαγχολία), ψυχώσεις (σχιζοφρένεια, μανιοκατάθλιψη), σύγχιση, κλπ.

Σε όλες τις περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών, εκτός από την εξισορρόπηση του Vata Dosha που σχετίζεται άμεσα με τον Νου, θα πρέπει σίγουρα να ελέγχεται και το Sadhaka Pitta το οποίο είναι υπεύθυνο για τη θρέψη όλου του νευρικού συστήματος.

4.- ALOCAKA PITTA

ΕΔΡΑ: ΟΦΘΑΛΜΟΙ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΟΡΑΣΗ

Το Alocaka Pitta σχετίζεται με τη λειτουργία της όρασης και οι διαταραχές του θα εκδηλώνονται σαν ασθένειες του πεδίου της οφθαλμιατρικής, όπως είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία, το γλαύκωμα, διάφορες φλεγμονές, οπτικές νευρίτιδες, κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις θα συνυπάρχει ταυτόχρονα κάποιος ήπιος κεφαλόπονος, ή και ημικρανία.

5.- BHRAJAKA PITTA

ΕΔΡΑ: ΔΕΡΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η καλή λειτουργία του δέρματος ελέγχεται από το Bhrajaka Pitta και όλες οι δερματικές διαταραχές (είτε πρόκειται για τοπική ασθένεια του δέρματος, είτε για κάποια συστηματική νόσο που έχει και δερματικές εκδηλώσεις), οφείλονται σε διαταραχή του τελευταίου αυτού Pitta.

Είναι χαρακτηριστικές οι εκφράσεις “το δέρμα σου λάμπει” ή “αυτός λάμπει από υγεία”. Αυτή η ακτινοβολία που γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους άλλους ανθρώπους δείχνει καλη υγεία του Bhrajaka Pitta.

Ασθένειες όπως οι δερματίτιδες, το έκζεμα, η ψωρίαση, η ακμή, η λευκοδερμία, ανήκουν στην κατηγορία των ασθενειών από διαταραχή του Bhrajaka Pitta. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι μισοί περίπου ασθενείς με οποιαδήποτε διαταραχή της Πύρινης Ενέργειας (Pitta Dosha) θα έχουν σε κάποια στιγμή και δερματικές εκδηλώσεις από το Bhrajaka Pitta.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση