βαλκανικο κεντρο θεσσαλονικη | λευκα κοπρανα | κολπικη μαρμαρυγη | ραπτικος μυς | αδενοκαρκινωμα

Μηνιγγίτιδα επιδημική


Άλλες ονομασίες

Μηνιγγίτιδα μηνιγγιτιδοκοκκική

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη των μηνίγγων του ξενιστή απο το μικρόβιο Neisseria meningitidis.

Παθογένεια

Η μετάδοση του μικροβίου γίνεται απο άτομο σε άτομο με τις εκκρίσεις της μύτης και του φάρυγγα. Απο εκεί για κάποιους άγνωστους λόγους σε μια μικρή ομάδα ξενιστών διεισδύει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί φλεγμονή τους. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το παράδοξο οτι το μικρόβιο υπάρχει για χρόνια στην στοματική κοιλότητα πολλών ανθρώπων χωρίς να προκαλεί μηνιγγίτιδα.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά, οι αλκοολικοί, οι ιθαγενείς της Αλάσκας και οι νεοσύλλεκτοι.

Πρόληψη

Υπάρχει εμβόλιο για τις επιδημίες απο ορισμένους μόνον τύπους του μικροβίου. Για προφύλαξη υγιών ατόμων που έχουν στενή επαφή με πάσχοντες χορηγείται το αντιβιοτικό ριφαμπικίνη.

Κλινική εικόνα

Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός, πονοκέφαλος και ακολουθούν σύγχυση, ρίγη, αρθραλγίες και εξάνθημα. Οι περισσότεροι παρουσιάζουν σηψαιμία και αγγειοκινιτική καταπληξία. Η νόσος είναι τόσο επιθετική ώστε συχνά επιφέρει τον θάνατο εντός 24 ωρών απο την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Διάγνωση

Γίνεται με την ανεύρεση του μικροβιου στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ανιχνευση πρέπει να γίνει το ταχύτερο και να αρχίσει η σχετική θεραπεία.

Αντιμετώπιση

Το φάρμακο εκλογής είναι η πενικιλλίνη σε μεγαλες δόσεις ενδοφλέβια και εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χλωραμφαινικόλη και η κεφτριαξόνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.