Οδηγίες για το νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα

Αποτελεσματικό και ασφαλές είναι το νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου C, αλλά δεν υπάρχει λόγος μαζικού εμβολιασμού των παιδιών στη χώρα μας, τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο από τις άλλες μορφές της νόσου, έκρινε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Oι γονείς επίσης, δεν θα πρέπει να επαναπαύονται ύστερα από τον εμβολιασμό των παιδιών με το νέο εμβόλιο, επειδή το συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει μόνο μια μορφή μηνιγγίτιδας, η οποία στη χώρα μας δεν είναι τόσο συχνή όσο σε άλλες, όπως στη Βρετανία. Το θέμα θα επανεξετάσει η επιτροπή το φθινόπωρο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν διανύουμε περίοδο έξαρσης της νόσου.

Τα συμπεράσματα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

– Η μέχρι τώρα διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

– Δεν υπάρχει ανάγκη μαζικού εμβολιασμού στην Ελλάδα. Η επίπτωση της νόσου στον ελληνικό χώρο είναι υποδεκαπλάσια της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, όπου εφαρμόζεται το εμβόλιο μερικώς.

– Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζεται μαζικός εμβολιασμός.

– Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας δείχνουν ότι η επίπτωση της νόσου (παρότι είναι γενικώς χαμηλή) είναι υψηλότερη στις ηλικίες 1 έως 5 ετών και λιγότερο στην εφηβική ηλικία.

– Η επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα το φθινόπωρο βάσει των νέων επιδημιολογικών δεδομένων για το αν θα συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στις ηλικίες 1-5 ετών, δεδομένου ότι τώρα διανύουμε κάμψη (λόγω εποχής) της επίπτωσης της νόσου.

– Πρέπει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο καλύπτει μόνο τη μηνιγγίτιδα από τον τύπο C και όχι από άλλους τύπους (κυρίως Β), της οποίας η συχνότητα είναι πολλαπλάσια.

Πρόεδρος της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν η επίτιμος γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας κ. Μ. Βιολάκη, ενώ πήραν μέρος η προϊσταμένη του Εθνικού Κέντρου Μηνιγγιτιδόκοκκου και καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ .Τζ. Κρεμαστινού, οι καθηγητές Παιδιατρικής Α.Ζαφειρίου – Μαλακά και Ν.Μπεράτης, η προϊσταμένη του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης κ. Ν. Μαυροειδή και ο διευθυντής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ.Θ.Σαπουνάς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση