Μηνιγγίτιδα C: To νέο συζευγμένο εμβόλιο.

Οι Eλληνες παιδίατροι προχωρούν σε εφαρμογή της χρήσης του νέου εμβολίου εναντίον της μηνιγγίτιδας C, ύστερα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που παρέχει μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο “The Lancet”, ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης στην Αγγλία μελετήθηκαν και εμβολιάσθηκαν οι ηλικιακές ομάδες των νηπίων και των εφήβων.

Tο νέο συζευγμένο εμβόλιο Meningitec, κατά της Μηνιγγίτιδας Οροτύπου C, αποδεικνύεται ασφαλές και αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα η παρακολούθηση έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην Αγγλία ήταν 97% για τους εφήβους και 92% για τα νήπια.

Η μείωση της μηνιγγίτιδας από ορότυπο C τόσο στους εφήβους όσο και στα νήπια επιβεβαιώνει τόσο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσο και την εκτεταμένη κάλυψη του πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την υπεροχή του εμβολίου αυτού έναντι των παλαιού τύπου πολυσακχαριδικών εμβολίων, τα οποία δεν παρέχουν μακροχρόνια προστασία και έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά σε βρέφη κάτω των 2 ετών.

Παράλληλα, η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το συζευγμένο εμβόλιο που αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ασφαλείας Φαρμάκων ήταν σπάνιες και σε ίδια περίπου ποσοστά με τα λοιπά γνωστά εμβόλια.

Η αύξηση της μηνιγγίτιδας τύπου C σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες δεν έχουν προγραμματιστεί για εμβολιασμό, υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της σημαντικής εξέλιξης για τη δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Meningitec, το πρώτο συζευγμένο εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Τύπου C, διατίθεται από τη Wyeth και στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2001.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση