Ογκος κύησης

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ο όγκος κύησης είναι ένας όγκος ποικίλου μεγέθους, με κύριο χαρακτηριστικό του ότι εμφανίζεται στις έγκυες γυναίκες, στα ούλα ανάμεσα σε δύο δόντια (μεσοδόντιες θηλές) και δημιουργείται λόγω κάποιου ερεθισμού στα ούλα. Η αφαίρεση του όγκου είναι η θεραπεία επιλογής.

Παθογένεια

Η αιτιοπαθογένεια του όγκου αυτού φαίνεται ότι είναι κάποιος χρόνιος τοπικός ερεθισμός των ούλων σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές που έχουμε κατά την διάρκεια της κύησης. Τέτοιο ερεθισμό μπορεί να προκαλεί μια κακότεχνη έμφραξη ή γέφυρα, μια ρίζα δοντιού, η χρόνια ουλίτιδα, κ.α. Εξαιτίας αυτού του ερεθισμού διεγείρεται με μηχανισμούς που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί ο πολλαπλασιασμός κάποιου είδους κυττάρων απ΄ αυτά που αποτελούνται οι ιστοί της περιοχής και έτσι έχουμε τον σχηματισμό του όγκου. Οι όγκοι αυτής της μορφής δεν έχουν καμιά σχέση με τους καρκίνους.

Κλινική εικόνα

Ο όγκος κύησης έχει ποικίλο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό, μαλακή σύσταση που με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει, αιμορραγεί πολύ εύκολα, δεν εδράζεται στα ούλα με ευρεία βάση αλλά με μίσχο που ξεκινά από μια μεσοδόντια θηλή (η περιοχή των ούλων ανάμεσα σε δύο δόντια), ενώ μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλη περιοχή του στόματος όπως η γλώσσα, τα χείλη κ.α. Τέλος παρουσιάζεται στον 3ο – 4ο μήνα της κύησης.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Η αφαίρεση του όγκου είναι η θεραπεία επιλογής. Επειδή μπορεί να υποτροπιάσει, καλό είναι να αφαιρείται μετά τον τοκετό και τον απογαλακτισμό. Σε περίπτωση που έχουμε προβλήματα λόγω αιμορραγίας μπορεί να αφαιρεθεί και κατά την διάρκεια της κύησης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση