Χάπι για τη διακοπή της κύησης δοκιμάζεται κατά καρκινικών όγκων

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση καρκίνων της μήτρας με φάρμακο, που χρησιμοποιείται ήδη για τη διακοπή της κύησης, ξεκινούν στο Anderson Cancer Center στο Χιούστον των ΗΠΑ, καθώς πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο έχει τη δυνατότητα να συρρικνώνει όγκους που αναπτύσσονται στο ενδομήτριο.

Πρόκειται για το φάρμακο με την ονομασία RU-486, το οποίο έχει σαν βάση την ουσία μιφεπριστόνη που δεσμεύει την προγεστερόνη, μια ορμόνη η οποία προετοιμάζει το ενδομήτριο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, ενώ η παρουσία της είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης.

Το RU-486 είχε λάβει έγκριση κυκλοφορίας από το FDA τον Σεπτέμβριο του 2000 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε Νοσοκομεία, κάτω από ιατρική παρακολούθηση μέχρι την 8η εβδομάδα της κύησης (δηλαδή μέχρι 49 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση).

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μιφεπριστόνη δεσμεύεται στους υποδοχείς για την προγεστερόνη που έχουν ορμονοεξαρτώμνενοι όγκοι του ενδομητρίου ευαίσθητοι σε αυτήν, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του όγκου.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, περαιτέρω έρευνες θα διεξαχθούν για την δράση της μιφεπριστόνης και σε άλλους ορμονοεξαρτώμενους τύπους όγκων, όπως αυτοί των ωοθηκών και του προστάτη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση