κκλεισιμο κοζλοντουι | φυματιωση συμπτωματα | προδρομικος πλακουντας αιτιες | λοιμωξη | νοσος κρον συμπτωματα

Νεφροβλάστωμα - Ογκος του Wilms


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κακοήθης όγκος από το νεφρικό παρέγχυμα. Ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης είναι τα 3 χρόνια. Ο όγκος μπορεί να εντοπίζεται στο ένα νεφρό ή και στους δύο νεφρούς ή να είναι πολυεστικός. Συνυπάρχει με συγγενείς ανωμαλίες όπως συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού, ημιυπερτροφία, ανιριδία, σύνδρομο Drush (ψευδοερμαφροδιτισμός και νεφρική νόσος που καταλήγει σε βαρειά νεφρική ανεπάρκεια).
Επίσης παρατηρείται οικογενής προδιάθεση (από πατέρα σε γιο).

Κλινική εικόνα

Το πρώτο εύρημα αρχικά είναι ψηλαφητή μάζα σε παιδί προσχολικής ηλικίας, ομαλή, ανώδυνη, μη κινητή κάτω από το πλευρικό τόξο που δεν ξεπερνά τη μέση γραμμή. Κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν υπέρταση ή αιματουρία. Στη συνέχεια εκδηλώνεται πόνος, πυρετός και αναιμία λόγω της τήξης του όγκου και της αιμορραγίας εντός αυτού. Αν ο όγκος ραγεί τότε έχουμε εικόνα οξείας κοιλίας.

Σε παιδιά με μεταστάσεις ακούγεται φύσημα στην καρδιά, υπάρχει σπληνο-ηπατο μεγαλία, ασκίτης, διάταση των φλεβών της κοιλιάς (επίφλεβο) και κιρσοκήλη.

Διάγνωση

Η αξονική τομογραφία δίνει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση του όγκου, την προέλευσή του, αν υπάρχουν μεταστάσεις ή όγκος και στον άλλο νεφρό.

Η α/α θώρακος θα δείξει αν υπάρχουν μεταστάσεις ενώ η α/α κοιλίας θα δείξει γραμμμοειδείς αποτιτανώσεις.
Το U/S θα δείξει εάν η μάζα είναι κυστική ή συμπαγής.

Αντιμετώπιση

Εχει σκοπό τη σταδιοποίηση του όγκου και την αφαίρεσή του. Η εγχείρηση γίνεται με μεγάλη τομή για να διευκολύνεται ο έλεγχος όλης της κοιλίας και η ευχερής αφαίρεση του ευμεγέθους όγκου.

Πρόγνωση

Εχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση, η οποία έχει βελτιωθεί με ταυτόχρονη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για τα πιο προχωρημένα στάδια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.