Ορμόνη βοηθά στην πρόβλεψη το φύλου από τον πρώτο μήνα της κύησης

Τα επίπεδα μίας ορμόνης στο αίμα της εγκύου είναι πιθανόν να δείχνουν αν το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι αγόρι ή κορίτσι, από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Προγεννητικού και Γενετικού Ελέγχου, του Τελ Αβίβ.

Μέχρι σήμερα η πρόβλεψη του φύλου μπορούσε να γίνει από έναν έμπειρο εξεταστή, με την βοήθεια υπερηχογραφήματος, το νωρίτρο την 11η με 12η εβδομάδα της κύησης και με ποσοστό επιτυχίας 75 – 80%.

Οι ερευνητές όμως από το Ισραήλ παρατήρησαν ανιχνεύσιμες διαφορές των επιπέδων της ορμόνης HCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) μόλις 16 μέρες μετά τη σύλληψη, ανάλογα με το φύλο του εμβρύου.

Εάν το έμβρυο είναι γένους θηλυκού, τα επίπεδα της ορμόνης αυτής είναι υψηλότερα από ότι αν το έμβρυο είναι αγόρι.

Η ανίχνευση των επιπέδων της ορμόνης χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά τεστ εγκυμοσύνης, καθώς θεωρείται ένας αξιόπιστος δείκτης, ενώ μαζί με άλλα τεστ μπορεί να δείξει την ύπαρξη έκτοπης κύησης ή αν το έμβρυο πάσχει από σύνδρομο Down.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μετρήθηκαν από μία έως τρεις φορές, τα επίπεδα της ορμόνης σε 347 εγκύους που συνέλαβαν με εξωσωματική, το διάστημα από την 14η έως την 20η ημέρα από την σύλληψη.

Τα αποτελέσματα αν και ήταν ενθαρρυντικά δεν επιτρέπουν την γενικευμένη χρήση της μεθόδου, καθώς χρειάζεται και η εύρεση άλλων δεικτών, προκειμένου να την καταστήσουν αξιόπιστη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση