φλεγμονες στη μυτη | νόσος addison εργαστηριακά | διαβαση γαστρογραφινη | ομαλοσ λειχηνασ

Ογκος κύησης


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο όγκος κύησης είναι ένας όγκος ποικίλου μεγέθους, με κύριο χαρακτηριστικό του ότι εμφανίζεται στις έγκυες γυναίκες, στα ούλα ανάμεσα σε δύο δόντια (μεσοδόντιες θηλές) και δημιουργείται λόγω κάποιου ερεθισμού στα ούλα. Η αφαίρεση του όγκου είναι η θεραπεία επιλογής.

Παθογένεια

Η αιτιοπαθογένεια του όγκου αυτού φαίνεται ότι είναι κάποιος χρόνιος τοπικός ερεθισμός των ούλων σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές που έχουμε κατά την διάρκεια της κύησης. Τέτοιο ερεθισμό μπορεί να προκαλεί μια κακότεχνη έμφραξη ή γέφυρα, μια ρίζα δοντιού, η χρόνια ουλίτιδα, κ.α. Εξαιτίας αυτού του ερεθισμού διεγείρεται με μηχανισμούς που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί ο πολλαπλασιασμός κάποιου είδους κυττάρων απ΄ αυτά που αποτελούνται οι ιστοί της περιοχής και έτσι έχουμε τον σχηματισμό του όγκου. Οι όγκοι αυτής της μορφής δεν έχουν καμιά σχέση με τους καρκίνους.

Κλινική εικόνα

Ο όγκος κύησης έχει ποικίλο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό, μαλακή σύσταση που με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει, αιμορραγεί πολύ εύκολα, δεν εδράζεται στα ούλα με ευρεία βάση αλλά με μίσχο που ξεκινά από μια μεσοδόντια θηλή (η περιοχή των ούλων ανάμεσα σε δύο δόντια), ενώ μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλη περιοχή του στόματος όπως η γλώσσα, τα χείλη κ.α. Τέλος παρουσιάζεται στον 3ο – 4ο μήνα της κύησης.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Η αφαίρεση του όγκου είναι η θεραπεία επιλογής. Επειδή μπορεί να υποτροπιάσει, καλό είναι να αφαιρείται μετά τον τοκετό και τον απογαλακτισμό. Σε περίπτωση που έχουμε προβλήματα λόγω αιμορραγίας μπορεί να αφαιρεθεί και κατά την διάρκεια της κύησης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.