Κυανοκοβαλαμίνη ή Βιταμίνη Β12

Τί είναι

H κόκκινη βιταμίνη, όπως ονομάζεται η βιταμίνη Β12 ανήκει στην ομάδα των κοβαλαμίνων, ενώσεις που περιέχουν κοβάλτιο. Ενα επιπλέον χαρακτηριστικό της βιταμίνης Β12 είναι ότι στο μόριό της περιέχει και κυανιούχο άλας.

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η βιταμίνη Β12 αποτελεί απαραίτητο συστατικό, μαζί με το φυλλικό οξύ και το σίδηρο, για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή νουκλεϊνικών οξέων καθώς και στη διαδικασία διαίρεσης των κυττάρων στον οργανισμό. Τέλος η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της μυελίνης, μιας λιποπρωτεϊνης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία. Επίσης προκαλεί διαταραχές στο νευρικό σύστημα, λόγω της έλλειψης μυελίνης. Η έλλειψη βιταμίνης οφείλεται κυρίως σε μη διατροφικούς παράγοντες. Η έλλειψη ενός ενδογενούς παράγοντα, που οφείλεται σε κακοήθη αναιμία δεν επιτρέπει την απορρόφηση της βιταμίνης. Έλλειψη παρουσιάζεται επίσης σε άτομα που είναι αυστηρά φυτοφάγοι και δεν καταναλώνουν καθόλου τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά).

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η βιταμίνη Β12 έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα. Μόνο όταν χορηγηθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες (γραμμάρια) μπορεί να προκαλέσει διαταραχές. Ενέσιμες δόσεις των 3 mg χορηγούνται για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών.

Πηγές

Η βιταμίνης Β12 βρίσκεται αποκλειστικά στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Κανένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης δεν περιέχει βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη παράγεται επίσης από μερικούς μικροοργανισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα των μηρυκαστικών ζώων. Βασικές πηγές αποτελούν τα εντόσθια, το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η μαγιά μπύρας.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Βρέφη εώς 6 μηνών……………….0,3 μg (μικρογραμμάρια)
Βρέφη 7 – 12 μηνών……………….0,4 μg (μικρογραμμάρια)
Παιδιά 1-3 ετών……………………0,5 μg (μικρογραμμάρια)
Παιδιά 4-6 ετών……………………0,8 μg (μικρογραμμάρια)
Παιδιά 7-10 ετών………………….1,0 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 11-14 ετών………………..1,2 μg (μικρογραμμάρια)
Ανδρες 15 ετών +………………….1,5 μg (μικρογραμμάρια)
Γυναίκες 11-14 ετών………………1,2 μg (μικρογραμμάρια)
Γυναίκες 15 ετών +………………..1,5 μg (μικρογραμμάρια)
Θηλασμός………………………….+ 0,5 μg (μικρογραμμάρια)

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση