Νόσος του Carre του σκύλου

Άλλες ονομασίες

Μόρβα του σκύλου.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η νόσος του Carre του σκύλου, είναι μία λοιμώδης νόσος του σκύλου που οφείλεται σε ιό της οικογενείας των Παραμυξοϊών.

Παθογένεια

Η μόλυνση του σκύλου γίνεται με την εισπνοή και ξεκινάει συνήθως από τις αμυγδαλές. Από εκεί και με την κυκλοφορία του αίματος ο ιός μεταφέρεται και προσβάλλει το αναπνευστικό, το πεπτικό και το νευρικό σύστημα του ζώου.

Ο ιός της νόσου του Carre, προσβάλλει σπανιότερα επίσης την ουροδόχο κύστη, το δέρμα (ρύγχος, πέλματα) και τα δόντια.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με μεγάλη επιτυχία εμβόλια κατά τον 2ο, 3ο και 4ο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφ’όρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις).

Κλινική εικόνα

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζει ο σκύλος που πάσχει από τη νόσο του Carre είναι : πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έμετοι, επιπεφυκίτιδα, ρινικό έκκριμα. Στη συνέχεια έχουμε έντονη διάρροια, εμετούς, βήχα, σπασμούς, δερματικές αλλοιώσεις στα πέλματα και στο ρύγχος. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει σπασμούς, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου του Carre του σκύλου, βασίζεται στα συμπτώματα και στην αναζήτηση αντισωμάτων στο αίμα του πάσχοντος ζώου (ανοσοφθορισμός).

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά του ιού της νόσου του Carre. Κάνουμε υποστηρικτική θεραπεία με αντιβιοτικά και ορούς ώστε να αποφύγουμε τις βακτηριακές επιμολύνσεις. Η πρόγνωση είναι βαρειά και η θεραπεία είναι σχεδόν ανέφικτη όταν έχουμε συχνές επιληπτικές κρίσεις, παραλύσεις και βαρειά πνευμονία.

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση