Στυφή γεύση – kashaya

Γενικά χαρακτηριστικά

Στυφή γεύση - kashayaΗ στυφή γεύση παράγεται από δύο “ακραία” Ριζώματα, δηλαδή τη Γή και τον Αέρα, και οι βασικές της ποιότητες είναι το ελαφρύ (laghu), το κρύο (sita) και το ξηρό (ruksha). Η γεύση αυτή έχει μία έντονη στυπτική ποιότητα και δημιουργεί μια συστολή και σφίξιμο όλης της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού. “Στεγνώνει” όλη την περιοχή μειώνοντας δραστικά την παραγωγή των σιελογόνων αδένων.

Τα χημικά στοιχεία που φέρουν αυτή την γεύση είναι οι ταννίνες (ουσίες που υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στον καφέ και το τσάι).

Η δράση της στις τρείς Ενέργειες συνίσταται στο ότι αυξάνει το Vata με το αέρινο στοιχείο που περιέχει, αλλά μειώνει το Pitta λόγω της ποιότητας του κρύου καθώς και το Kapha λόγω της ξηρότητας.

Έχει καταβολική δράση στον οργανισμό και δίδεται θεραπευτικά εκεί όπου χρειάζεται η “ξηραντική” της δράση, δηλαδή σε κατακράτηση υγρών, καταρροϊκές καταστάσεις από το αναπνευστικό, παχυσαρκία, διάρροιες, συχνοουρία, αιμορραγία, κλπ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η υπερβολική χρήση αυτής της γεύσης θα οδηγήσει σε προβλήματα όπως ξηροστομία, βραχνάδα, δυσκοιλιότητα, ανικανότητα και μικρή παραγωγή σπέρματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση