Αφθες ερπητικού τύπου

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι άφθες ερπητικού τύπου είναι μορφή των αφθών, που αν και πολύ μικρές συνήθως είναι πολλές στον αριθμό, δημιουργώντας επώδυνες αλλοιώσεις στο στόμα που υποτοπιάζουν συχνά και η επούλωση τους γίνεται με τον σχηματισμό ουλής(στο ένα τρίτο των περιπτώσεων), ενώ χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Παθογένεια

Αν και οι άφθες έχουν αποτελέσει συχνό αντικείμενο έρευνας ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί σε τί οφείλονται. Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν άφθες είναι: γενικότερη πάθηση όπως ορισμένες διαταραχές του αίματος (π.χ. η έλλειψη σιδήρου), έλλειψη βιταμινών, κάποιες ασθένειες του πεπτικού συστήματος (π.χ.ελκωτική κολίτιδα), η περίοδος των γυναικών (πολλές φορές οι άφθες εμφανίζονται πριν την αρχή της περίοδου και εξαφανίζονται με το τέλος αυτής), η κληρονομική προδιάθεση, το stress και το άγχος, κάποια μικρόβια της στοματικής κοιλότητας (στρεπτόκοκκος Sanguis), οι μικροτραυματισμοί του εσωτερικού του στόματος, ανοσολογικές διαταραχές ή αλλεργίες σε τροφές και φάρμακα.Ενώ τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποδειχθεί, φαίνεται τελικά ότι οι άφθες είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης ανοσολογικής αντίδρασης, όπου κάποια αμυντικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ενεργοποιούνται για να πολεμήσουν εναντίον ενός ανύπαρκτου ή τουλάχιστον άγνωστου σε εμάς “εχθρού” που βρίσκεται στο στόμα. Αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής, είναι μία τοπική φλεγμονή που καταλήγει στη δημιουργία των αφθών.

Συχνότητα υποτροπών:

Οι άφθες ερπητικού τύπου υποτροπιάζουν πολύ συχνά και μάλιστα σε διαστήματα μικρότερα του μήνα.

Κλινική εικόνα

Οι άφθες αναπτύσσονται στο εσωτερικό του στόματος, κυρίως μέσα από τα χείλη, στη γλώσσα, κάτω από τη γλώσσα ή μέσα από τα μάγουλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν βρίσκονται στα ούλα που γειτονεύουν άμεσα με τα δόντια.
Οι άφθες ερπητικού τύπου είναι επώδυνες αλλοιώσεις που έχουν μικρή διάμετρο γύρω στα 2 χιλιοστά και επειδή ο αριθμός τους είναι μεγάλος(από 10 έως 100) δίνουν την εντύπωση μιας ενιαίας αλλοίωσης. Στην αρχή ο ασθενής αισθάνεται ένα αίσθημα καψίματος ή κεντρίσματος στο σημείο που θα εμφανισθεί η άφθα(πρόδρομο στάδιο). Μετά η συγκεκριμμένη περιοχή γίνεται κόκκινη και καλύπτεται από κρούστα ενώ ο ασθενής πονάει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο(προελκωτικό στάδιο). Κατόπιν η κρούστα πέφτει και αφήνει στη θέση της πληγή(ελκωτικό στάδιο) ενώ ο πόνος γίνεται ηπιότερος και μπορεί να είναι μια απλή ενόχληση. Στη συνέχεια οι άφθες επουλώνονται αλλά στο 30% των περιπτώσεων αφήνουν ουλή.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Εκτός από καλή στοματική υγιεινή και πλύσεις με αντισηπτικά στις άφθες ερπητικού τύπου ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά και κυρίως τετρακυκλίνη ή άλλα σκευάσματα.

Διαβάστε επίσης