Αντιγήρανση προσώπου

Η επίδραση του χρόνου γίνεται ολοφάνερη στο πρόσωπo.

Γράφει ο Ακτσαλής Ευάγγελος, Πλαστικός Χειρουργός – Αισθητική Χειρ/κή Προσώπου και Μαστού και συνεργάτης του Doc.gr 

Ο χρόνος, η έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα, η διατροφή και το κάπνισμα δρουν σωρευτικά και αλλοιώνουν σταδιακά την υφή και την ποιότητα του δέρματός μας. Η επίδραση αυτή γίνεται ολοφάνερη στο πρόσωπo.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μέτρα όπως η αντηλιακή προστασία τις ημέρες με ηλιοφάνεια (όχι μόνο το καλοκαίρι), η σωστή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή καπνίσματος και ο ύπνος με σταθερό ωράριο μπορούνε να μας βγάλουν κυριολεκτικά ασπροπρόσωπους εώς τα πρώτα -άντα.

Μεσοθεραπεία

Σε αυτήν την ηλικία συνήθως εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια φθοράς, όπως λεπτές ρυτίδες και διάχυτο θάμπος λόγω αφυδάτωσης. Η επάλειψη με ενυδατικές κρέμες, που δρουν μόνο επιφανειακά, παρέχει προσωρινό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η μεσοθεραπεία δρα εκ των έσω προσφέροντας τη χαμένη λάμψη και φρεσκάδα. Με την έγχυση λεπτόρρευστου υαλουρονικού οξέως, ουσίας που προϋπάρχει στον οργανισμό μας αλλά σταδιακά ελαττώνεται, επιτυγχάνεται αποτελεσματική ενυδάτωση. Το υαλουρονικό είναι ιδιαίτερα υδρόφιλο και συνεπώς συσσωρεύει γύρω του πολλαπλάσια μόρια νερού, ενώ παράλληλα ο νυγμός (τσίμπημα) προκαλεί ενεργοποίηση ινοβλαστών προς παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα είναι μια όψη πιo νεανική, λαμπερή και ανανεωμένη.

Ηλικίες: μετά τα 30

Botox

Με την πάροδο του χρόνου σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα (π.χ. μέτωπο- περιοφθαλμικά) σχηματίζονται δυναμικές (δηλ. σχετιζόμενες με κινήσεις) ρυτίδες. Το Botox παραλύει τους υπεύθυνους γι’ αυτές τις ρυτίδες μύες, απαλύνοντας ή και εξαλείφοντάς τες. Χρησιμοποιείται κυρίως στο άνω τριτημόριο του προσώπου (μεσόφρυο, μέτωπο και ‘πόδι χήνας’). Μετά από ενδελεχή ανατομική ανάλυση, το Botox εγχύεται με λεπτή βελόνα σε μικροποσότητες στους μυς που δημιουργούν τις ρυτίδες. Η δυσφορία είναι αμελητέα και το αποτέλεσμα διαρκεί 4- 6 μήνες, οπότε και επανέρχεται πλήρως η κινητικότητα των μυών.

Ηλικίες: μετά τα 30

Τεχνικές Skin Resurfacing (Peelings/ Fraxel laser)

Σταδιακά η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ελαττώνεται και μαζί ελαττώνεται η ελαστικότητα και το σφρίγος που είχαμε ως νέοι. Τα peelings είναι ένας ελεγχόμενος τραυματισμός της επιδερμίδας του προσώπου μέσω χημικών ουσιών. Έτσι επιτυγχάνεται επιφανειακή απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, βελτιώνει την υφή και το χρώμα και βοηθάει στον καθαρισμό των πόρων. Το νέο κολλαγόνο και οι ελαστικές ίνες έχουν ως αποτέλεσμα την απάλυνση λεπτών ρυτίδων και την βελτίωση των δυσχρωμιών και της φωτογήρανσης. Όσο επιφανειακότερο είναι ένα peeling, τόσο λιγότερος ο χρόνος επούλωσης, αλλά και τόσο περισσότερες οι συνεδρίες που απαιτούνται.

Το Fraxel- laser δρα σε βαθύτερες στοιβάδες και είναι αποτελεσματικότερο σε ουλές ακμής.

Ηλικίες: μετά τα 30

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό είναι ιδανικό για ανθρώπους που επιθυμούν να απαλύνουν ή να εξαλείψουν στατικές ρυτίδες (π.χ. μεσόφρυο και περιστοματικά) και που είναι αποτέλεσμα μιας επαναλαμβανόμενης κίνησης σε συνδυασμό με την βαρύτητα και την πάροδο του χρόνου. Με το υαλουρονικό μπορούμε ακόμα να ανακτήσουμε το χαμένο όγκο στα ζυγωματικά και στα χείλη και να ανορθώσουμε τις γωνίες του στόματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, ενώ η περίοδος ανάρρωσης είναι μηδαμινή. Τέλος, η διάρκεια δράσης του είναι ένα έτος.

Η τεχνική συνίσταται στην έγχυση της ουσίας (με τοπικό αναισθητικό) διαμέσου πολύ λεπτής βελόνας και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ ο/η ασθενής επιστρέφει κατευθείαν στην καθημερινότητα του/της.

Ηλικίες: μετά τα 40

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση