Σουβλάκι εναντίον Χάμπουργκερ

Σουβλάκι ή χάμπουργκερ, τυρόπιτα ή πίτσα, με ή χωρίς τηγανητές πατάτες, αποτελούν τις πρώτες προτιμήσεις μας στο έτοιμο φαγητό (fast food). Πόσο υγιεινές είναι όμως αυτές οι επιλογές; Ποιά είναι η θρεπτική αξία αυτών των τροφών και ποιό το μικροβιακό τους φορτίο;

Είναι πλέον γνωστό οτι η αυξημένη κατανάλωση fast food εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των θερμίδων που οδηγεί σε παχυσαρκία, αλλά και της αυξημένης περιεκτιμότητας σε αλάτι και λιπαρά. Ωστόσο, η κατανάλωση του έτοιμου φαγητού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες.

Το σουβλάκι

Ενα σουβλάκι με πίτα έχει μέσο βάρος 180 γραμμάρια. Το 50% του βάρους είναι η πίτα και το 35% το κρέας. Το κρέας στο σουβλάκι είναι συνήθως χοιρινό.

Η πίτα την οποία έχει το σουβλάκι αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες με αποτέλεσμα το σουβλάκι να έρχεται πρώτο σε υδανθαρακες ανάμεσα στα φαγητά τύπου fast food.

Ενα σουβλάκι περιέχει κατά μέσο όρο 11% λίπος. Το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από λίπος είναι κατά μέσο όρο 40%, ενώ η περιεκτικότητά του σε αλάτι ποκίλει. Η ενεργειακή αξία στο σουβλάκι είναι κατά μέσο όρο 455 θερμίδες. Μπορεί όμως να ξεπεράσει και τις 800 θερμίδες σε κάποιες περιπτώσεις.

Οσον αφορά το μικροβιακό φορτίο, το σουβλάκι μπορεί να έχει αυξημένη μικροβιακή επιβάρυνση όταν υπάρχει κακός χειρισμός ή όταν δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής.

Το χάμπουργκερ

Ενα χάμπουργκερ ζυγίζει κατά μέσο όρο 175 γραμμάρια και κυμαίνεται από 100 εώς 300 γραμμάρια. Το 33% του βάρους του χάμπουργκερ είναι κρέας. Το κρέας είναι συνήθως μοσχαρίσιο, αλλά μπορεί να είναι και χοιρινό, αρνίσιο ή κοτόπουλο.

Η ενεργειακή αξία ενός χάμπουργκερ μπορεί να ξεπερνά τις 900 θερμίδες, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το μισό της ημερήσιας ενέργειακής ανάγκης μίας γυναίκας. Κατά μέσο όρο ένα χάμπουργκερ αποδίδει 460 θερμίδες.

Το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από λίπος σε ένα χάμπουργκερ ξεπερνά το 40% και μπορεί να φτάσει και το 55%, ενώ η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι πολύ υψηλή.

Οσον αφορά το μικροβιακό φορτίο, το χάμπουργκερ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, κυρίως όταν αγοράζεται από επώνυμες μονάδες fast food.

Η τυρόπιτα

Η τυρόπιτα αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές έτοιμο φαγητό στη χώρα μας. Καταναλώνεται ευρέως από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Το μέσο βάρος μίας τυρόπιτας είναι 135 γραμμάρια και κυμαίνεται από 90 εώς και 220 γραμμάρια. Η περιεκτικότητά της σε λίπος κυμαίνεται από 13 εώς και 31%. Η θερμιδική αξία της τυρόπιτας είναι αρκετά υψηλή και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά και τις 650 θερμίδες.

Το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από λίπος, στην τυρόπιτα, ξεπερνά το 50%. Η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Οσον αφορά το μικροβιακό φορτίο της τυρόπιτας, μπορεί να αυξάνει σε κάποιες περιπτώσεις από κακό χειρισμό και κακές συνθήκες υγιεινής, κυρίως στις μικρές μονάδες.

Η πίτσα

Ενα κομμάτι πίτσα ζυγίζει κατά μέσο όρο 145 γραμμάρια και κυμαίνεται από 100 εώς 220 γραμμάρια. Το 33% του βάρους της πίτσας είναι η ζύμη.

Η ενεργειακή αξία μίας πίτσας είναι κατά μέσο όρο 450 θερμίδες και μπορεί να ξεπερνά και τις 800 θερμίδες. Το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από λίπος σε μία πίτσα ξεπερνά το 40% και μπορεί να φτάσει και το 66% ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Η περιεκτικότητά της σε αλάτι, ποικίλει αλλά σε γενικές γραμμές είναι υψηλή.

Οσον αφορά το μικροβιακό φορτίο, η πίτσα έχει τη μικρότερη μικροβιακή επιβάρυνση ανάμεσα στα φαγητά τύπου fast food.

Οι τηγανητές πατάτες

Ενώ οι τηγανητές πατάτες, παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση, συνήθως δεν αγοράζονται μεμονωμένα, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά συνοδεύουν το σουβλάκι ή το χάμπουργκερ.

Μία μερίδα τηγανητές πατάτες ζυγίζει κατά μέσο όρο 140 γραμμάρια και κυμαίνεται από 80 εώς 230 γραμμάρια.

Μία μερίδα πατάτες τηγανητές περιέχει κατά μέσο όρο 14% λίπος, ενώ το ποσοτό που προέρχεται από κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα ξεπερνά το 45% και χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα είναι οι δύο πιο επιβαρυντικές κατηγορίες λιπαρών. Οι πατάτες δεν παρουσιάζουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι (προφανώς δεν υπολογίζεται το αλάτι που ενδεχομένως θα προσθέσουμε εμείς).

And the winner is…

Το παραδοσιακό μας σουβλάκι φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη επιλογή έτοιμου φαγητού κερδίζοντας τους ανταγωνιστές του… στα σημεία.

Διαβάστε επίσης