Κύηση και μεγαλοβλαστική αναιμία

Αναιμία από έλλειψη φυλλικού οξέος

Η μια αιτία της μεγαλοβλαστικής αναιμίας είναι η έλλειψη φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι μια ουσία απαραίτητη στη βιοσύνθεση και στην ομαλή κυτταρική ανάπτυξη. Το φυλλικό οξύ αποτελεί συνένζυμο και συμμετέχει στη σύνθεση του DNA και RNA με την μεταφορά ενός ατόμου άνθρακα. Το ήπαρ, τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φρούτα είναι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Παρά το γεγονός ότι το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε όλες τις τροφές παρατηρείται συχνά ανεπάρκεια, που πιθανώς οφείλεται στη καταστροφή που προκαλεί ο βρασμός των τροφών.

Η μεγαλοβλαστική αναιμία στη κύηση παρουσιάζεται σε συχνότητα που κυμαίνεται από 0,2 -20% ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του εξεταζόμενου πληθυσμού. Στην κύηση αυξάνονται οι ημερήσιες ανάγκες σε φυλλικό οξύ, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 μg και καλύπτουν τις απαιτήσεις του εμβρύου, του πλακούντα, του αυξημένου όγκου αίματος και της μήτρας. Επίσης, οι απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ αυξάνονται σε δίδυμες κυήσεις, πολύτοκες με μικρά μεσοδιαστήματα μεταξύ των κυήσεων, στην συνύπαρξη της κύησης με αλκοολισμό, αιμολυτικές αναιμίες και σε θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα. Στην εγκυμοσύνη, σε περιπτώσεις ανεπάρκειας φυλλικού οξέος παρατηρείται αυξημένο ποσοστό πρόωρων τοκετών, γεννήσεις νεογνών με υπολειπόμενο βάρος και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Διάγνωση

Κατά την κύηση, η διάγνωση της μεγαλοβλαστικής αναιμίας από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη. Η δυσκολία αυτή οφείλεται στο ότι η μακροκυττάρωση στο αίμα, η οποία είναι χαρακτηριστικό εύρημα της μεγαλοβλαστικής αναιμίας συχνά καλύπτεται από την συνυπάρχουσα σιδηροπενία, η οποία προκαλεί μικροκυττάρωση. Βοηθητικά στοιχεία στη διάγνωση είναι η μέτρηση του φυλλικού οξέος στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η ανεύρεση ωοειδών ερυθροκυττάρων και υπερκατάτμητων πολυμορφοπυρήνων. Επομένως, η εξέταση του μυελού των οστών είναι αυτή που καθορίζει το είδος της αναιμίας, με την ανεύρεση μεγάλων ερυθροβλαστών, γιγάντιων μεταμυελοκυττάρων και ραβδοπυρήνων.

Θεραπεία

Η θεραπεία της μεγαλοβλαστικής αναιμίας, κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού είναι η χορήγηση 300 μg φυλλικού οξέος την ημέρα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού. Επίσης, η έλλειψη του φυλλικού οξέος, στην περίοδο της σύλληψης, σχετίζεται με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Επομένως, σε περιστατικά υψηλού κινδύνου, τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό γέννησης παιδίου με ανωμαλίες νευρικού σωλήνα, προτείνεται η χορήγηση 5 mg φυλλικού οξέος ένα μήνα πρίν τη σύλληψη και η συνέχησή της κατά την διάρκεια της κύησης. Ακόμα, σε περιπτώσεις με θαλασσαιμία ή σφαιροκυττάρωση, επιβάλεται η χορήγηση 5 -10 mg κατά την κύηση.

Αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12

Η μεγαλοβλαστική αναιμία που οφείλεται στην ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι σπάνια κατά την κύηση. Η συχνότερη αιτία ένδειας της βιταμίνης Β12 είναι αυτή που προκαλεί η κακοήθης αναιμία, η οποία έχει σχέση με υπογονιμότητα και σπάνια εμφανίζεται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και ιδίως στην κύηση. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 χαρακτηρίζεται από τη μακροκυτταρική αναιμία, τα μεγάλα ωοειδή ερυθροκύτταρα και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στον ορό του αίματος. Κατά την διάρκεια της κύησης, οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Β12 υπολογίζονται σε 3 μg. Η σύνηθης διατροφή, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β12. Σε περιπτώσεις που τα άτομα τρέφονται με συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να παρουσιάσουν ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Θεραπεία

Οταν γίνει η διάγνωση της έλλειψης της βιταμίνης Β12, μπορεί να χορηγηθεί βιταμίνη Β12 1-5 μg/24ωρο, ενδομυϊκά. Η χορήγησή της βιταμίνης Β12 προκαλεί δικτυοερυθροκυττάρωση και η αναιμία διορθώνεται σε 30 ημέρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση