Παρακολούθηση της κύησης

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική περίοδο της ζωής της γυναίκας, που εξελίσσεται δυναμικά αλλά μπορεί να εκτραπεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί. Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητη η προληπτική ιατρική παρακολούθηση με την πραγματοποίηση εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων, με σκοπό τον έλεγχο της πορείας της κύησης, τον καθορισμό της υγιεινής και της διατροφής της εγκύου, καθώς και του ελέγχου της εμβρυοπλακουντιακής μοναδας, δηλαδή του εμβρύου, του ομφάλιου λώρου, του πλακούντα, του αμνιακού υγρού και των υμένων.

H πρώτη επίσκεψη

H πρώτη επίσκεψη της κάθε εγκύου στον ιατρό, πρέπει να γίνεται την 6η-7η εβδομάδα από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, με σκοπό την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης της και την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων επιπλοκών στα πρώιμα στάδια της κύησης. Η πρώτη επίσκεψη είναι καθοριστική για την ομαλή πορεία της κύησης.
Μετά τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού ακολουθεί η κλινική εξέταση κατά συστήματα. Βασική σημασία έχει η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του βάρους της εγκύου. Ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση και η λήψη test Παπανικολάου.
Η πρώτη επίσκεψη στον ιατρό συμπληρώνεται με εργαστηριακό έλεγχο, που περιλαμβάνει γενική αίματος, προσδιορισμό της ομάδας αίματος ΑΒΟ και Rhesus της εγκύου, της ουρίας και του σακχάρου του αίματος, ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης, ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη, ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και τοξοπλάσμωση, λιστεριώση, λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό καθώς και γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος.
Επιπλέον, προγραμματίζονται ειδικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, όπως ο υπερηχογραφικός έλεγχος για προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας κατά την 11η-13η εβδομάδα της κύησης, η τριπλή δοκιμασία με τον προσδιορισμό των επιπέδων στον ορό της άλφα-εμβρυϊκής πρωτεΐνης, της αδέσμευτης οιστριόλης και της β – χοριακής γοναδοτροπίνης κατά την 16η εβδομάδα της κύησης, καθώς και ο υπερηχογραφικός έλεγχος β’ επιπέδου περί την 22η εβδομάδα της κύησης.

Οι επόμενες επισκέψεις

Μετά την πρώτη επίσκεψη και μέχρι την 32η εβδομάδα της κύησης, η έγκυος επισκέπτεται το μαιευτήρα μία φορά το μήνα, από την 32η μέχρι και την 36η εβδομάδα κάθε 15 ημέρες και στη συνέχεια κάθε εβδομάδα.
Σε κάθε επίσκεψη της εγκύου πρέπει να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση, το βάρος της, οι παλμοί του εμβρύου και η τυχόν παρουσία διαφόρων παθολογικών συμπτωμάτων.
Τα συμπτωμάτα, που θα οδηγήσουν την έγκυο στον γιατρό, πριν από την ορισμένη τακτική της επίσκεψη, είναι η αιμορραγία από τον κόλπο, η οποία μπορεί να σημαίνει απειλούμενη αποβολή, η απώλεια υγρών από τον κόλπο, η οποία μπορεί να σημαίνει πρώιμη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, οι πόνοι στην οσφύ και στο υπογάστριο, η ολιγουρία, οι πονοκέφαλοι και τα οιδήματα, συμπτώματα, δηλαδή, τα οποία παρατηρούνται στην προεκλαμψία.

Υγιεινοδιαιτητική αγωγή

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συνολική αύξηση του βάρους της εγκύου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12-13 Kg, γιατί η υπερβολική του αύξηση φαίνεται να σχετίζεται με συχνότερη εμφάνιση προεκλαμψίας. Το βάρος κατανέμεται σε 2 Kg στο πρώτο τρίμηνο, 4 Κg στο δεύτερο τρίμηνο και 6 Κg στο τριτο τρίμηνο περίπου.
Η έγκυος πρέπει να τρέφεται σωστά για τη ομάλη εξέλιξη της κύησης. Το διαιτολόγιο της κατά την εγκυμοσύνη, πρέπει να διαμορφώνεται ελεύθερα, με μόνο περιορισμό στις αλμυρές και λιπαρές τροφές. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τροφές πλούσιες σε λευκώματα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Στη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, η χορήγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με προσοχή και μόνο όταν υπάρχουν σαφείς λόγοι που να δικαιολογούν τη χορήγησή τους, με εξαίρεση τα σιδηρούχα σκευάσματα και τις βιταμίνες, που η χορήγησή τους επιβάλλεται στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η έγκυος μπορεί να εργάζεται μέχρι την 32η εβδομάδα της κύησης, εφόσον η εργασία και το περιβάλλον είναι υγιεινό. Τα ενδύματα και τα υποδήματα της εγκύου πρέπει να είναι ευρύχωρα και άνετα.
Τα ελαφρά αθλήματα, ιδιαίτερα αν αποτελούν μέρος της προηγούμενης ψυχαγωγίας, δεν απαγορεύονται εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Η κολύμβηση και ο περίπατος αποτελούν μια πολύ καλή άσκηση για την έγκυο.
Η διασκέδαση επιτρέπεται, εφόσον γίνεται σε υγιεινό περιβάλλον και χωρίς ακρότητες. Τα ταξιδία επίσης επιτρέπονται, όταν δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι περιορισμού τους, με την προϋπόθεση να μην γίνεται κατάχρηση. Η σειρά προτίμησης των μεταφορικών μέσων, είναι το αεροπλάνο, το πλοίο ή το τρένο και το επιβατικό αυτοκίνητο.
Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι την 32η εβδομάδα, εφόσον η εξέλιξη της κύησης είναι ομαλή και δεν υπάρχει αιμόρροια, βαρύ μαιευτικό ιστορικό ή έχουν γίνει επεμβάσεις στο κόλπο κατά τη κύηση.
Το κάπνισμα έχει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο. Εχει βρεθεί ότι ελαττώνει το βάρος γέννησης των νεογνών κατά μέσο όρο 200 gr και αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχής διάπλασης των μελών του εμβρύου.
Η πολύ περιορισμένη χρήση οινοπνεύματος δεν φαίνεται να έχει κακή επίδραση στο έμβρυο. Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, όμως, μπορεί να είναι βλαπτική.
Μετά τον 6ο μήνα, είναι σκόπιμο να γίνεται ψυχοσωματική προετοιμασία της εγκύου, για να την προστατεύει από τον φόβο του τοκετού, με ειδικές γυμναστικές ασκήσεις και μαθήματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση