Κρύα χέρια και πόδια

Όχι σπάνια, την κατάσταση αυτή ο γιατρός την χαρακτηρίζει σύνδρομο Raynaud (‘ρεϊνώ’) και συνιστά παρακολούθηση.

Μερικοί από εμάς, νοιώθουν τα χέρια και τα πόδια τους πάντοτε κρύα και φορούν ζεστά γάντια και κάλτσες, όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι, μέσα και έξω από το σπίτι τους.

Στη σπάνια περίπτωση που μιλάμε για τις “χιονίστρες”, τότε, ναι, μπορεί να κρύβει κινδύνους. Εαν δηλαδή, εκτεθήκατε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ κρύες θερμοκρασίες (παγετός) και τα χέρια ή και τα πόδια σας πάθανε “χιονίστρες” (πονούσανε και αλλάζανε από το φυσιολογικό χρώμα στο χλωμό και αντίστροφα), τότε η ιατρική βοήθεια είναι αναγκαία.

Το πλέον συχνό, όμως, είναι νέες και δραστήριες γυναίκες να βλέπουν τα χέρια και σπανιότερα τα πόδια τους να μπλαβίζουν ειδικά στο κρύο νερό. Το άγχος και το τσιγάρο μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση. Όχι σπάνια, την κατάσταση αυτή ο γιατρός την χαρακτηρίζει σύνδρομο Raynaud (‘ρεϊνώ’) και συνιστά παρακολούθηση.

Οι καταστάσεις που οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάποιο παθολογικό πρόβλημα είναι η πλειοψηφία. Αν ανήκετε στην περίπτωση αυτή, οι εξής απλές συμβουλές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες:

  • προσπαθήστε σοβαρά να σταματήσετε το κάπνισμα
  • ένας καφές βοηθάει, αλλά οι υπερβολές βλάπτουν…
  • “γυμνάζετε” τα δάκτυλα των χεριών σας, σαν να κρατάτε ένα μπαλλάκι του τέννις και μετά το αφήνετε απότομα
  • μη φοράτε στενές και πολύ εφαρμοστές κάλτσες
  • δεν έχασε ποτέ κανείς απο εμας όταν προσπάθησε να ηρεμήσει και να διώξει το άγχος από τη καθημερινή του πραγματικότητα!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση