Πρισμενες φλεβες ισοφαγου | αγχος και φτερουγισματα | κατασταση σκυλου μετα απο επεμβαση ειλεου

Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;

Ο γιατρός σας θα συστήσει αντιτετανικό ορό μετά από ένα τραυματισμό, αν το τραύμα είναι βαθύ είτε ρυπαρό.

Ο γιατρός σας θα συστήσει αντιτετανικό ορό μετά από ένα τραυματισμό, αν το τραύμα είναι βαθύ είτε ρυπαρό. Ειδικά ο τραυματισμός από σκουριασμένο αντικείμενο ή ο τραυματισμός που συνέβη κοντά στο χώμα σε αγροτική περιοχή κάνουν τη χορήγηση του ορού ακόμα πιο αναγκαία.

Ορός είναι μια ποσότητα έτοιμων αντισωμάτων που χορηγείται με σκοπό να ενισχύσει την αντίδραση της άμυνας του οργανισμού. Είναι μια μορφή παθητικής ανοσίας. Αντίθετα το εμβόλιο είναι μια μέθοδος ενεργητικής ανοσίας. Σε αυτή χορηγούνται νεκρά ή εξασθενημένα μικρόβια που δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν νόσο, είναι όμως σε θέση να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να παράγει αντισώματα.

Ο αντιτετανικός ορός προσφέρει προστασία από τη νόσο που λέγεται "τέτανος" για διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ το αντιτετανικό εμβόλιο προσφέρει μακροχρόνια προστασία (με την προϋπόθεση οτι τηρούνται οι επαναληπτικές δόσεις).

Οι σύγχρονοι αντιτετανικοί οροί είναι "ανθρώπινοι". Δεν έχουν σχέση με τους "ιππείους" (από άλογα) που γίνονταν παλιότερα και εμφάνιζαν αλλεργικές αντιδράσεις. Έτσι δεν χρειάζεται κάποια ειδική δίαιτα μετά τη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Για προληπτικούς και μόνο λόγους μπορεί κανείς αν αποφύγει να φάει ψάρι, αυγό, κρέας και γάλα για μικρό χρονικό διάστημα (πχ 1 ημέρα).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.