πνευμονια ιογενης | ζυγωματικος προταση | οπτικη επαφη ματια | xartografhsh dna ti einai

Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;

Salk (ενέσιμο με νεκρούς ιούς). Sabin (από το στόμα με ζώντες εξασθενημένους) ιούς.

Μετά την εκρίζωση της ευλογιάς μέσω μαζικών εμβολιασμών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τον ίδιο στόχο για την πολιομυελίτιδα, στόχος που έχει επιτευχθεί σε μεγαλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως.

Η μάστιγα της πολιομυελίτιδας αντιμετωπίσθηκε με τα εμβόλια Salk και Sabin.

Το πρώτο εμβόλιο δημιουργήθηκε από τον Jonas Salk και ανακοινώθηκε στον κόσμο στις 12 Απριλιού 1955. Το Salk αποτελείται από νεκρούς (αδρανοποιημένους) ιούς και είναι ενέσιμο.

Σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκε από τον Albert Sabin εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα (σταγόνες) και αποτελείται από ζώντες εξασθενημένους ιούς. Αδειοδοτήθηκε το 1962.

Η στρατηγική εμβολιασμού ποικίλει. Συνήθως στις "αναπτυσσόμενες" χώρες χορηγείται το Sabin, ως πλέον φτηνό και εύκολο στη χορήγηση. Επίσης προτιμάται σε περιοχές με εμφάνιση του άγριου τύπου του ιού της πολιομυελίτιδας. Ενώ στις "ανεπτυγμένες" χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνήθως χορηγείται το Salk.

Περισσότερα για το Salk (ή IPV) εδώ και εδώ.

Περισσότερα για το Sabin (ή OPV) εδώ και εδώ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.