Ιογενη πνευμονια | παθολογικο σακχαρο | τι ειναι η λοιμωξη | spiri sta oula

Εμβόλιο χολέρας


Το εμβόλιο της χολέρας περιέχει αδρανοποιημένα με φορμαλίνη ή θερμότητα δονάκια της χολέρας των οροτύπων Inaba και Ogawa.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο γίνεται μόνο σε άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες που υπάρχει επιδημία χολέρας. Δεν συνιστάται, γιατί προσφέρει ατελή και για βραχύ μόνο χρονικό διάστημα προστασία και γι' αυτό η πρόληψη της χολέρας βασίζεται κυρίως στην απο-φυγή ενδεχομένως μολυσμένων τροφών και νερού.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται:
1) κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
2)σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

Χορηγείται υποδόρια.
Για τον αρχικό εμβολιασμό χρειάζονται 3 δόσεις. Η δεύ-τερη δόση γίνεται 7-10 μέρες και η τρίτη 6 μήνες μετά την αρχική δόση του εμβολίου. Επειδή η ανοσία που προκαλεί είναι βραχείας διάρκειας απαιτείται επαναληπτική δόση κάθε 6 μήνες σε όποιον ζει σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν:
Α) Τοπικά: πόνο, ερυθρότητα και οίδημα και
Β) Συστηματικά: πυρετό και κεφαλαλγία.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες, δοκιμάζεται εμβόλιο από το στόμα που περιέχει συνδυασμό νεκρών δονακίων της χολέρας και τοξίνη του δονακίου (υπομονάδα Β). Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις, θεωρείται πιο δραστικό και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το κλασικό ενέσιμο εμβόλιο. Η αυξημένη δραστικότητα του οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη τοπικής ανοσίας στο βλεννογόνο του εντέρου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.