Γρίπη, ο… πονηρός ιός!

Ίσως το καλύτερο μέτρο: αποφύγετε την έκθεση στον ιό (αν βέβαια αυτό είναι δυνατό)

Πρόκειται για μια οξεία μεταδοτική νόσο με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα, συνάχι) αλλά και γενικά συμπτώματα, όπως πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, κρυάδες και πόνους στους μύες (μυαλγίες). Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 4-5 μέρες. Άλλες φορές μπορεί το χρονικό διάστημα αυτό να παρατείνεται. Είναι μια καλοήθης νόσος που αυτοϊάται σύντομα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις δημιουργεί σοβαρότερες επιπλοκές (όπως η πνευμονία μετά από γρίπη) που μπορεί να απειλήσουν την υγεία ή και τη ζωή του ατόμου. Μεταδίδεται εύκολα με τα σταγονίδια της αναπνοής και του βήχα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το κρύο είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου (αλλά και άλλων ιώσεων). Φαίνεται οτι σχετίζεται με κάποια ευαισθησία του ανοσολογικού μας συστήματος, που μας κάνει πιο ευάλωτους.

Μπορεί να ξανακολλήσω γρίπη;

Η απάντηση είναι ναι, κι αυτό για δύο κυρίως λόγους.

  • Ο ένας είναι οτι η γρίπη προκαλείται από πολλά στελέχη (παραλλαγές) του ιού. Δεν είναι ένας μόνο ιός που ενοχοποιείται.
  • Ο άλλος λόγος είναι οτι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει και πάλι νόσο, μιας και το ανοσολογικό μας σύστημα δεν θα τον αναγνωρίζει.

Γι΄ αυτό και η γρίπη λέγεται εύστοχα “πονηρός” ιός!

Σε τι διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται και αυτό σε ιό (τον ιό του κοινού κρυολογήματος). Πάνω από 100 ιοί θεωρούνται οτι μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα. Μεταδίδεται και αυτό με τα σταγονίδια της αναπνοής.

Δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθεί από τη γρίπη ελαφράς μορφής. Το κοινό κρυολόγημα όμως δεν παρουσιάζει τις βαρειές συστηματικές επιπλοκές που (σπάνια ευτυχώς) συνοδεύουν τη γρίππη.

Το κοινό κρυολόγημα είναι νόσημα αποκλειστικά του ανθρώπου (και του πιθήκου). Δεν παρατηρείται σε άλλα θηλαστικά. Αντίθετα από γρίπη μπορεί να νοσήσουν πολλά θηλαστικά και πτηνά ακόμα.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της γρίπης είναι συμπτωματική. Δεν υπάρχουν φάρμακα ειδικά για την καταπολέμηση του ιού.

Ετσι, παραμονή στο κρεβάτι, ζέστη, καλό φαγητό, πολλά φρούτα (που έχουν βιταμίνες), υγρά και αντιπυρετικά αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Οταν νιώσετε οτι “κολλήσατε γρίπη”, καλέστε το γιατρό σας. Αυτός θα κρίνει από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία σας και τα άλλα προβλήματα υγείας (αν υπάρχουν) αν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την κλασσική συντηρητική αγωγή.

Αντιϊκά φάρμακα

Αιτιολογική θεραπεία έναντι ιογενών νοσημάτων δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Τα αντιϊκά δεν είναι για τους ιούς ότι είναι τα αντιβιοτικά για τα μικρόβια. Παρά ταύτα, κάποια αντιϊκά θεωρούνται οτι ωφελούν, ιδίως αν χορηγηθούν πρώϊμα. Η απόφαση είναι πάντα του γιατρού σας, ο οποίος θα αξιολογήσει ειδικές συνθήκες, π.χ. βεβαρυμένο ιστορικό, καρδιο-αγγειακά νοσήματα, εγκυμοσύνη, γαλουχία.

Ένα από τα πλέον γνωστά αντιϊκά είναι η Οσελταμιβίρη (Oseltamivir). Εναλλακτικές επιλογές είναι η Ζαναμιβίρη (Zanamivir), ενώ παλαιότερα στο προσκήνιο ήταν η Αμανταδίνη (Amantadine).

Τι είναι το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από νεκρούς ή εξασθενημένους ιούς που δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν νόσο, αλλά είναι σε θέση να διεγείρουν το ανοσολογικό μας σύστημα να παράγει αντισώματα έναντι της γρίπης.

Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει σε μεγάλο βαθμό (όχι απόλυτα) από τον ιό της γρίπης. Παρασκευάζεται κάθε χρόνο με βάση την εμπειρία του προηγούμένου έτους σε σχέση με το ποιά στελέχη του ιού έκαναν την εμφάνισή τους.

Ετσι, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο (περίπου τον Οκτώβριο), ωστε να δοθεί στον οργανισμό ο απαραίτητος χρόνος να παράγει τα αντισώματα εκείνα που θα τον προστατέψουν στην περίοδο που ενδημεί η γρίπη (Δεκέμβριο έως Μάρτιο).

Ποιοί πρέπει να κάνουν εμβόλιο της γρίπης;

Ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό, αν εσείς, το παιδί σας ή οι ηλικιωμένοι στο σπίτι σας πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Ακολουθεί ένα γενικό πλαίσιο για τα κριτήρια εμβολιασμού.

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Τα άτομα που πρέπει να εμβολιάζονται είναι:

  • Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
  • Άτομα που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, ειδικά της καρδιάς ή των πνευμόνων.
  • Άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή σοβαρής μορφής αναιμία.
  • Άτομα με μειωμένη δράση του ανοσολογικού συστήματος (είτε από κάποιο νόσημα είτε γιατί παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).
  • Επαγγελματίες του χώρου της Υγείας που έρχονται σε συχνή επαφή με τις παραπάνω ομάδες ατόμων.

Πρέπει να πάρω αντιβιοτικά;

Η γρίπη προκαλείται από ιό και όχι από μικρόβιο. Ετσι – όπως συχνά λέγεται αλλά σπάνια εφαρμόζεται – τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της γρίπης.

Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν επιπλοκές της γρίπης (με κυριότερη την πνευμονία). Πρόκειται για ασθενείς με χρόνια νοσήματα κυρίως του αναπνευστικού, πολύ ηλικιωμένα άτομα ή ασθενείς με κάποιου βαθμού ανοσοκαταστολή.

Αποφύγετε την ασπιρίνη στα παιδιά με γρίπη

Μια σπάνια επιπλοκή που σχετίζεται με χορήγηση ασπιρίνης σε παιδιά, κυρίως σε ανεμευλογιά, αλλά και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι το σύνδρομο Reye. Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή, οπότε καλύτερα προτιμήστε παρακεταμόλη σαν αντιπυρετικό.

Διαβάστε επίσης