υπογλυκαιμια στους σκυλους | στιγμα | μυλη κυηση | γαστρορραγία | μυες μηρου | τσιμπουρι σκυλου | ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ

Νέα ορμόνη που σχετίζεται με την παχυσαρκίαΜία ορμόνη, η οποία φαίνεται να επιτείνει το αίσθημα της πείνας, παρατηρείται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αίμα ατόμων τα οποία έχασαν πολλά κιλά, κάτι που μπορεί να εξηγεί το γιατί τα άτομα που χάνουν βάρος τείνουν να το επανακτήσουν.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού New England Journal of Medicine.

Η μελέτη που έγινε σε πολύ παχύσαρκα άτομα έδειξε ότι η ορμόνη γκρελίνη, η οποία παράγεται από κύτταρα στο στομάχι και ανακαλύφθηκε πρόσφατα, υπάρχει σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα των ατόμων που κατάφεραν να χάσουν πολλά κιλά.

Αντίθετα σε παχύσαρκα άτομα που η απώλεια βάρους προήλθε μετά από γαστρικό by-pass (εγχείριση κατά την οποία η τροφή διέρχεται μόνο από το 5% του στομάχου), τα επίπεδα της γκρελίνης ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, κάτι που πιθανόν να εξηγεί τα επιτυχή αποτέλεσμα του γαστρικού by-pass.

Η γκρελίνη πιθανόν να αποτελεί προστατευικό μηχανισμό του οργανισμού προκειμένου να αντεπεξέλθει σε συνθήκες έλλειψης τροφής, όμως ο μηχανισμός αυτός αποδεικνύεται επιβλαβής όταν υπάρχει υπερπρόσληψη τροφής άρα και ενέργειας (θερμίδων).

Ωστόσο πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι περιστασιακά και ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τη δράση της γκρελίνης.

Η γκρελίνη ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου και είχε χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του ύψους παιδιών, ενισχύοντας την οστική μάζα.

Προηγούμενες έρευνες σε ποντίκια είχαν δείξει ότι η χορήγηση γκρελίνης αυξάνει σημαντικά την όρεξη, κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει και στον άνθρωπο.

Οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές βιομηχανίες στον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα αναστολείς της γκρελίνης σαν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Φυσικά η ανακάλυψη ενός φαρμάκου για την καταπολέμηση της νόσου θα ήταν ίσως η πιο "ακριβοπληρωμένη" ανακάλυψη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.