Η επιδημία της παχυσαρκίας και οι λανθασμένοι τρόποι αντιμετώπισής της

Περίπου τέσσερις στους δέκα άνδρες και τρεις στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα έχουν πάνω από το φυσιολογικό τους βάρος, δηλαδή είναι υπέρβαροι και κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίζονται και παχύσαρκοι, καθώς τα περιττά τους κιλά είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό. Διαστάσεις επιδημίας τείνει να πάρει τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε, ενόψει της δεύτερης επιστημονικής ημερίδας που οργανώνει η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ο πρόεδρός της κ. Ιωάννης Κακλαμάνος.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόνισε ο κ. Κακλαμάνος, θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει τη παχυσαρκία, ως νόσο, ούτως ώστε οι παχύσαρκοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι πληθαίνουν καθημερινά και στη χώρα μας τα φαινόμενα εξαπάτησης των ανθρώπων με περιττά κιλά από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία πολλών ανθρώπων να χάσουν βάρος. “Μαγικά φίλτρα, δίαιτες εξπρές, δίαιτες ανάλογα με την ομάδα αίματος, τεστ δυσανεξίας τροφών και πολλά άλλα μαγικά” που υπόσχονται ιδανική σιλουέτα μαζί με τα προγράμματα των κέντρων αδυνατίσματος, μπορούν όχι μόνο να βλάψουν τη ψυχολογία των παχύσαρκων οι οποίοι ξαναπαίρνουν τα κιλά, ενδεχομένως και πιο αυξημένα, αλλά ακόμα και σε βιολογικό επίπεδο να δημιουργήσουν τρομερές παρενέργειες στην υγεία τους, προειδοποιεί η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας.

Οι πιο συχνές συνέπειες από τις μεθόδους αυτές είναι τα εγκαύματα από κακή χρήση των μηχανημάτων, αφυδάτωση των ασθενών από πολύωρη παραμονή στα μηχανήματα αυτά, λιποθυμίες, τριχόπτωση λόγω κακής διατροφής, αβιταμίνωση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών φορέων, ώστε να καθοριστούν λεπτομερώς οι επιστημονικοί κανόνες και όροι λειτουργίας με τους οποίους θα πρέπει να εναρμονιστούν οι επιστημονικοί ή μη χώροι που υπόσχονται απώλεια βάρους.

Μία μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 10-15% του αρχικού βάρους έχει πολύ ευεργετικές συνέπειες για την υγεία μας καθώς μειώνει κατά 20% την επικινδυνότητα για κάποια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει θάνατο και βοηθά σημαντικά σε πολλές από τις ασθένειες αυτές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμίες, και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που παρέχονται σήμερα στους παχύσαρκους. Η μικρή αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα είναι ένας από τους λόγους που κάνουν όλο και λιγότερο παχύσαρκους να καταφεύγουν στην φαρμακευτική θεραπεία.

Τα φάρμακα αυτά επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο 5-10% απώλεια του βάρους, περίπου στους μισούς ασθενείς που τα παίρνουν. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η παχυσαρκία κατά 3-4% κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία και ως εκ τούτου αναμένεται να τριπλασιαστούν οι πωλήσεις φαρμάκων από 500 εκ. δολάρια σε 1,5 δισ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση