ζάχαρη και διαβήτης | simptomata karkinou tis mitras | ειλεος λειτουργεια εντερου | βελονισμος και παθησεις

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα εμβόλια;

Αυτό που θα πρέπει πάντα να προσέχει κανείς είναι να μην εμβολιάζεται, αν δεν είναι υγιής τη συγκεκριμένη στιγμή (εννοούμε να μην έχει πυρετό, ή κάποιο άλλο σύμπτωμα νόσου). Αυτό άλλωστε υποδεικνύει πάντα και ο γιατρός.

Ο ρόλος των εμβολιασμών είναι ζωτικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία. Η ανθρωπότητα γνώρισε πολλές επιδημίες και θα γνώριζε ακόμα περισσότερες, αν δεν εφαρμόζονταν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Η ογδόη Μαϊου του 1980 (8/5/1980) θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που η ανθρωπότητα απαλάσσεται από την 'ευλογιά', νόσο που στέρησε εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μαζικού και οργανωμένου εμβολιασμού.

Κάποιες φορές συμβαίνουν μερικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου, όπως για παράδειγμα μια ήπια ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης. Σπανιότερα ενδέχεται να συμβούν συστηματικές αντιδράσεις όπως πυρετός, συνδρομή που θυμίζει τη νόσο για την οποία εμβολιάστηκε κανείς. Πολύ σπάνια εμφανίζονται σοβαρότερες επιπλοκές.

Αυτό που θα πρέπει πάντα να προσέχει κανείς είναι να μην εμβολιάζεται, αν δεν είναι υγιής τη συγκεκριμένη στιγμή (εννοούμε να μην έχει πυρετό, ή κάποιο άλλο σύμπτωμα νόσου). Αυτό, άλλωστε, υποδεικνύει πάντα και ο γιατρός.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι ο εμβολιασμός είναι εργαλείο Δημόσιας Υγείας. Κάποιοι τονίζουν ιδιαίτερα τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ενός εμβολιασμού, ωστόσο τα συμβάντα αυτά δεν μπορούν να συγκρίνονται με τα οφέλη στην υγεία του πληθυσμού. Μια επιδημία, που μπορεί να αποφευχθεί μέσω οργανωμένου εμβολιασμού έχει δυνητικά τεράστιους κινδύνους για το κάθε μέλος μιας κοινωνίας.

Τέλος, όλα τα εμβόλια ΔΕΝ είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Δεν παρέχουν δηλαδή τον ίδιο βαθμό προστασίας, όπως συμβαίνει με τα "κλασσικά" εμβόλια για τις νόσους της παιδικής ηλικίας που αφορούν νοσήματα που σαφώς και αποδειγμένα έχουν ή μπορεί να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα. Το εμβόλιο της γρίπης, για παράδειγμα, παρέχει προστασία, αλλά όχι πλήρη.

Οι σύγχρονες κοινωνίες, υποτάσσοντας τα πάντα στο "κέρδος", δεν έχουν κατορθώσει να εξαιρέσουν πλήρως την Υγεία από τον παραλογισμό της κερδοσκοπίας, όπως θα όφειλαν να κάνουν. Μεμονωμένα περιστατικά "εμπορευματοποίησης" της Υγείας σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράσσουν τη σχέση γιατρού ασθενούς και την απαραίτητη μεταξύ τους εμπιστοσύνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.