Υπάρχουν κίνδυνοι από τα εμβόλια;

Ο ρόλος των εμβολιασμών είναι ζωτικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία. Η ανθρωπότητα γνώρισε πολλές επιδημίες και θα γνώριζε ακόμα περισσότερες, αν δεν εφαρμόζονταν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Η ογδόη Μαϊου του 1980 (8/5/1980) θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που η ανθρωπότητα απαλάσσεται από την ‘ευλογιά’, νόσο που στέρησε εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μαζικού και οργανωμένου εμβολιασμού.

Κάποιες φορές συμβαίνουν μερικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου, όπως για παράδειγμα μια ήπια ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.

Σπανιότερα ενδέχεται να συμβούν συστηματικές αντιδράσεις όπως πυρετός, συνδρομή που θυμίζει τη νόσο για την οποία εμβολιάστηκε κανείς. Πολύ σπάνια εμφανίζονται σοβαρότερες επιπλοκές.

Αυτό που θα πρέπει πάντα να προσέχει κανείς είναι να μην εμβολιάζεται, αν δεν είναι υγιής τη συγκεκριμένη στιγμή (εννοούμε να μην έχει πυρετό, ή κάποιο άλλο σύμπτωμα νόσου). Αυτό, άλλωστε, υποδεικνύει πάντα και ο γιατρός.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι ο εμβολιασμός είναι εργαλείο Δημόσιας Υγείας. Κάποιοι τονίζουν ιδιαίτερα τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ενός εμβολιασμού, ωστόσο τα συμβάντα αυτά δεν μπορούν να συγκρίνονται με τα οφέλη στην υγεία του πληθυσμού.

Μια επιδημία, που μπορεί να αποφευχθεί μέσω οργανωμένου εμβολιασμού έχει δυνητικά τεράστιους κινδύνους για το κάθε μέλος μιας κοινωνίας.

Τέλος, όλα τα εμβόλια ΔΕΝ είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Δεν παρέχουν δηλαδή τον ίδιο βαθμό προστασίας, όπως συμβαίνει με τα “κλασσικά” εμβόλια για τις νόσους της παιδικής ηλικίας που αφορούν νοσήματα που σαφώς και αποδειγμένα έχουν ή μπορεί να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα.

Το εμβόλιο της γρίπης, για παράδειγμα, παρέχει προστασία, αλλά όχι πλήρη.

Οι σύγχρονες κοινωνίες, υποτάσσοντας τα πάντα στο “κέρδος”, δεν έχουν κατορθώσει να εξαιρέσουν πλήρως την Υγεία από τον παραλογισμό της κερδοσκοπίας, όπως θα όφειλαν να κάνουν.

Μεμονωμένα περιστατικά “εμπορευματοποίησης” της Υγείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράσσουν τη σχέση γιατρού ασθενούς και την απαραίτητη μεταξύ τους εμπιστοσύνη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση