ιγμόρειο χρόνια κύστη | αρρυθμια καρδιας | τι ειναι η παραισθηση | μορφωμα παχεος εντερου

Πολύποδες στομάχου


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι πολύποδες είναι μονήρεις (μονοί) ή πολλαπλοί καλοήθεις όγκοι, που συμβαίνουν συχνά σε μεγάλη ηλικία. Οποτε διαπιστωθούν πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα καρκίνου. Διακρίνονται σε υπερπλαστικούς, αδενωματώδεις και φλεγμονώδεις. Οι πιο συχνοί (80%) είναι υπερπλαστικοί, που δεν έχουν σχέση με καρκίνο στομάχου. Οι αδενωματώδεις περιέχουν εστία αδενοκαρκινώματος (30%), ενώ αδενοκαρκίνωμα μπορεί να βρεθεί σε κάποιο άλλο σημείο του στομάχου ταυτόχρονα (20%), μαζί με τον καλοήθη πολύποδα.

Συμπτώματα

Το κυριότερο πρόβλημα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με πολύποδες είναι αναιμία.

Θεραπεία

Οι περισσότεροι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά με επιτυχία. Οταν ο πολύποδας είναι μεγαλύτερος από 1 cm ή όταν υπάρχει ισχυρή υποψία για καρκίνο, τότε ακολουθείται λαπαροτομία (εγχείρηση στην κοιλιά) και ο πολύποδας αφαιρείται αφού διανοιχθεί το τοίχωμα του στομάχου (γαστροτομή). Στην περίπτωση που η ταχεία βιοψία δείξει ότι ο πολύποδας είναι κακοήθης τότε εκτελείται γαστρεκτομή (όπως στον καρκίνο στομάχου).
Οταν έχουμε πολλαπλούς πολύποδες διάχυτους στο στομάχι με συμπτωματολογία, ίσως χρειασθεί ολική γαστρεκτομή, ενώ σε περίπτωση πολλαπλών πολυπόδων στην περιφέρεια του στομάχου εκτελείται μερική γαστρεκτομή.
Μετά την εγχείρηση οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά, διότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στομάχου και κακοήθους αναιμίας

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.