Καφές κατά τερηδόνας

Ο καφές και μάλιστα ο καβουρδισμένος μπορεί να προφυλάσσει από την τερηδόνα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Πάβια, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Το μυστικό της αντιτερηδονογόνου δράσης του καφέ πιθανόν βρίσκεται στο ότι ουσίες που περιέχει εμποδίζουν την προσκόλληση των στρεπτόκοκκων mutans, των μικροβίων που θεωρούνται ως ένα από τα κύρια αίτια εμφάνισης της τερηδόνας, στην αδαμαντίνη των δοντιών.

Τις αντιπροσκολλητικές αυτές ιδιότητες του καφέ φαίνεται ότι αυξάνει η διαδικασία του καβουρδίσματος, επισημαίνουν οι επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα πράσινων και καβουρδισμένων κόκκων καφέ από αραβικές ποικιλίες προερχόμενες από διάφορες χώρες.

Ο στιγμιαίος καφές διαπιστώθηκε ότι είχε την μεγαλύτερη ανασταλτική δράση απέναντι στον στρεπτόκοκκο, ενώ η ιδιότητα αυτή του καφέ δεν επηρεαζόταν από το αν ο καφές ήταν ντεκαφεϊνέ ή όχι.

Το συστατικό που προσδίδει στον καφέ τις αντιπροσκολλητικές του ιδιότητες είναι η τριγονελλίνη, η οποία είναι μία υδατοδιαλυτή ένωση υπεύθυνη για άρωμα και τη γεύση του καφέ.

Τα παραπάνω αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να επαληθευτούν και σε πειραματόζωα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα καταστεί δυνατόν να βρουν πρακτική εφαρμογή στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της τερηδόνας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση