αίμα στα κόπρανα | στίγμα μεσογειακής αναιμίας τιμές | κιρρωση ηπατος θεραπεια | akroastika | πανοραμικη δοντιων

O απογευματινός καφές προκαλεί ανήσυχο ύπνο το βράδυΤα άτομα τα οποία καταναλώνουν καφέ τις απογευματινές ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανήσυχο βραδινό ύπνο, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Sapir Medical Center στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό New Scientist.

H καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ επιδρά ανασταλτικά στους μηχανισμούς έκκρισης της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα της φυσιολογικά αρχίζουν να αυξάνονται περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο και φτάνουν στην μέγιστη τιμής τους στο χρονικό διάστημα 2-4 το πρωί. Η καφεΐνη παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του ύπνου.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τις απογευματινές ώρες συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται τουλάχιστον 15 ώρες για να αποβάλλει τη συγκεκριμένη ουσία.

Ισραηλινοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6 άτομα εθελοντικά. Την πρώτη μέρα οι εθελοντές κατανάλωσαν καφέ με καφείνη κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ τη δεύτερη κατανάλωσαν καφέ χωρίς καφείνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατανάλωση καφέ με καφείνη τους προκάλεσε ανήσυχο ύπνο.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν 336 λεπτά, συγκριτικά με τη δεύτερη που κοιμήθηκαν 415. Επιπλέον, μετά τη κατανάλωση καφείνης παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που δε συνέβη και την επόμενη μέρα.

Παρ' όλα αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν πως όταν δεν παρουσιάζονται διαταραχές στον ύπνο δεν είναι αναγκαίο να σταματήσει κανείς την κατανάλωση καφέ κατά τις απογευματινές ώρες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.