O απογευματινός καφές προκαλεί ανήσυχο ύπνο το βράδυ

Τα άτομα τα οποία καταναλώνουν καφέ τις απογευματινές ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανήσυχο βραδινό ύπνο, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Sapir Medical Center στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό New Scientist.

H καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ επιδρά ανασταλτικά στους μηχανισμούς έκκρισης της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα της φυσιολογικά αρχίζουν να αυξάνονται περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο και φτάνουν στην μέγιστη τιμής τους στο χρονικό διάστημα 2-4 το πρωί. Η καφεΐνη παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του ύπνου.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τις απογευματινές ώρες συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται τουλάχιστον 15 ώρες για να αποβάλλει τη συγκεκριμένη ουσία.

Ισραηλινοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6 άτομα εθελοντικά. Την πρώτη μέρα οι εθελοντές κατανάλωσαν καφέ με καφείνη κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ τη δεύτερη κατανάλωσαν καφέ χωρίς καφείνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατανάλωση καφέ με καφείνη τους προκάλεσε ανήσυχο ύπνο.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν 336 λεπτά, συγκριτικά με τη δεύτερη που κοιμήθηκαν 415. Επιπλέον, μετά τη κατανάλωση καφείνης παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που δε συνέβη και την επόμενη μέρα.

Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν πως όταν δεν παρουσιάζονται διαταραχές στον ύπνο δεν είναι αναγκαίο να σταματήσει κανείς την κατανάλωση καφέ κατά τις απογευματινές ώρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση