λοιμωδη περιτονιτιδα στις γατες | θυρεοειδίτιδα και ομοιοπαθητική | στίγμα μεσογειακής αναιμίας συμπτώματα

Μικρόβια κατά της τερηδόναςΜέχρι σήμερα η καλή στοματική υγιεινή και η χρήση του φθορίου αποτελούσαν τα καλύτερα μέτρα προφύλαξης από την τερηδόνα. Οι προσπάθειες για κατασκευή κάποιου εμβολίου δεν έχουν φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, με συνέπεια, για όσους δεν είναι προσεχτικοί, ο τροχός να αποτελεί την τελευταία λύση. Ομως ένας ερευνητής από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλώριδας, ο Δρ Jeffrey D. Hillman, κατόρθωσε να προστατέψει δια βίου ποντίκια από την τερηδόνα, με τη βοήθεια μεταλλαγμένων μικροβίων, συγγενικών του Streptococcus mutans, του μικροβίου που είναι κυρίως υπεύθυνο για την εμφάνιση της νόσου. Ο αποικισμός της στοματικής κοιλότητας των πειραματόζωων από τα μεταλλαγμένα στελέχη, εμπόδισε την ανάπτυξη των τερηδονογόνων μικροβίων.

Η τερηδόνα προκαλείται όταν τα μικρόβια που βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα μεταβολίζουν τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές, με αποτέλεσμα την παραγωγή γαλακτικού οξέως, το οποίο δρα διαβρωτικά στην αδαμαντίνη (το σμάλτο του δοντιού).

Η αρχική διάβρωση, με τη συνεχή δράση των μικροβίων, εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου σε μία κοιλότητα, η οποία επεκτείνεται σιγά σιγά και προς την οδοντίνη, με συνέπεια πολλές φορές την καταστροφή της μύλης του δοντιού.

Τα μεταλλαγμένα βακτήρια (με την ονομασία BCS3-L1) που χρησιμοποίησε ο Δρ Hillman είχαν την ιδιότητα να μην παράγουν γαλακτικό οξύ και επιπλέον, με την εγκατάσταση τους στη στοματική κοιλότητα, εμπόδιζαν τον αποικισμό της από τον Streptococcus mutans.

Οπως υποστηρίζει ο ερευνητής, η μέθοδος μπορεί να έχει το ίδιο θεαματικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους, όπου ελπίζει ότι θα ξεκινήσει την πειραματική εφαρμογή της, στις αρχές του επόμενου χρόνου, εφόσον πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Η τοποθέτηση των BCS3-L1 θα μπορεί να γίνεται στο οδοντιατρείο μετά από έναν καθαρισμό, με επάλειψη των δοντιών με διάλυμα που τα περιέχει. Στην συνέχεια ο γιατρός θα συμβουλεύει τον ασθενή να πάει σπίτι του και να φάει λίγη …ζάχαρη, η οποία βοηθά στην προσκόλληση των μικρόβιων στα δόντια.

Πάντως μέχρι να τελειοποιηθεί αυτή ή κάποια άλλη επαναστατική μέθοδος κατά της τερηδόνας, η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα θα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον τροχό.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.