ποιες ηπατιτιδες υπαρχουν | εχει κανεις τορους παλατινο στον ουρανισκο | αναιμια στιγμα

Μικρόβια σύμμαχοι στη μάχη κατά της τερηδόναςΕνα ιδιότυπο "εκστρατευτικό" σώμα από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια χρησιμοποίησαν επιστήμονες από το Karolinska Institute στη Σουηδία, προκειμένου να περιορίσουν τον πληθυσμό τερηδονογόνων μικροβίων που αποικούν την στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να μειώσουν την επίπτωση της τερηδόνας σε πειραματόζωα.

Είναι γνωστό ότι ο μεταβολισμός των σακχάρων που εμπεριέχονται στις τροφές από διάφορα μικρόβια και ιδίως από τον στρεπτόκοκκο Mutans, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων τα οποία καταστρέφουν την αδαμαντίνη και εν συνεχεία την οδοντίνη, το δόντι τερηδονίζεται και σιγά -σιγά καταστρέφεται.

Το μέγεθος του πληθυσμού ενός είδους μικροβίων που απαντάται στην στοματική κοιλότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από τα ποια άλλα είδη μικροβίων συνυπάρχουν μαζί αυτό.

Αυτήν ακριβώς την παράμετρο προσπάθησαν να επηρεάσουν οι επιστήμονες τοποθετώντας στην στοματική κοιλότητα των πειραματόζωων γαλακτοβάκιλους γενετικά τροποποιημένους ώστε να παράγουν αντισώματα τα οποία εξοντώνουν τους στρεπτόκοκκους mutans.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, αφού ο αριθμός των στρεπτόκοκκων μειώθηκε σημαντικά, και μετά από ένα χρόνο βρέθηκε και ο αριθμός των τερηδονισμένων δοντιών ήταν μικρότερος σε σχέση με τα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Ανάλογα πειράματα έχουν γίνει και στο παρελθόν και πιθανόν να αναρωτιέστε για το αν όλα αυτά μπορούν να έχουν κάποια πρακτική εφαρμογή. Η απάντηση είναι ότι ανάλογες προσπάθειες αποτελούν τα μικρά αλλά απαραίτητα εκείνα βήματα που κάποια μέρα θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.