Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας απαιτεί σαφώς ιατρική προσέγγιση και παρακολούθηση, ενώ η φαρμακευτική παρέμβαση για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να πληρεί μία σειρά από απαραίτητα κριτήρια. Οι επισημάνσεις αναφέρονται σε δελτίο τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων στο πλαίσιο της εντατικής εκπαίδευσης στην ενδοκρινολογία με θέμα την παχυσαρκία, που οργανώνεται για τη Βόρειο Ελλάδα, 1-2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το δελτίο τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων έχει ως ακολούθως:

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν οριστικά προσλάβει διαστάσεις επιδημίας σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Πέρα από την αισθητική και την ψυχική επιβάρυνση, που η τελευταία αυτή προκαλεί, η παχυσαρκία εμπλέκεται στη δημιουργία σοβαρότατων προβλημάτων υγείας με πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στη διάρκεια, όσο και στην ποιότητα ζωής.

Η προσπάθεια για απώλεια βάρους είναι μία διαχρονική διαδικασία, που φαίνεται πως βασίζεται στη διαρκή παρουσία ισχυρών κινήτρων που θα τροφοδοτούν την ισχυρή θέληση για διατήρηση του ιδανικού βάρους.

Είναι ασφαλώς γνωστό πως η περιστασιακή δίαιτα δεν αρκεί, αφού ακόμα και επιτυχημένες απόπειρες καταλήγουν σύντομα σε επανάκτηση των κιλών, που έχουν χαθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με την περιστασιακή άσκηση. Από το 1960 η ιατρική έρευνα προχώρησε στην αναζήτηση μιας φαρμακευτικής παρέμβασης, που θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια διατήρησης του ιδανικού σωματικού βάρους.

Τα φάρμακα όμως που παρασκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν αποσύρθηκαν το ένα μετά το άλλο εξ αιτίας των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, που παρουσίαζαν. Έτσι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θέσπισε μια σειρά από απαραίτητα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληροί κάθε φάρμακο που θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του σωματικού βάρους και συνοψίζονται ως εξής:

-αποτελεσματικότητα στη μείωση του σωματικού βάρους, αλλά και βελτίωση των συνυπαρχουσών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία)

-διατήρηση της αποτελεσματικότητας, όταν το φάρμακο χρησιμοποιείται μακροχρόνια

-γνωστός τρόπος δράσης

-καλή ανοχή και ασφάλεια

-έλλειψη πιθανότητας εξάρτησης.

Σήμερα το μοναδικό φάρμακο, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και πληροί αποδεδειγμένα τα παραπάνω κριτήρια είναι η ορλιστάτη. Η ουσία αυτή δρα τοπικά στο έντερο αποτρέποντας την απορρόφηση του λίπους της τροφής κατά 30% και οδηγεί αποτελεσματικά σε απώλεια βάρους.

Είναι καλά ανεκτή και αντίθετα με τα ανορεξιογόνα φάρμακα δεν δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το φάρμακο δεν παρουσιάζει συστηματικές ανεπιθύμητες δράσεις σε αντίθεση με φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Για τη μελέτη αποτελεσματικότητας της ορλιστάτης έχουν λάβει μέρος σε κλινικές έρευνες πάνω από 30.000 υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα.

Είναι ασφαλώς αυτονόητο πως η ευκαιριακή χρήση του φαρμάκου και μάλιστα όταν αυτή δεν γίνει στο σωστό πλαίσιο δίαιτας και άσκησης, θα έχει παροδικά αποτελέσματα και θα οδηγήσει το υπέρβαρο άτομο σε μια ακόμη απογοήτευση με τις γνωστές σε όλους κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες. Η αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας απαιτεί σαφώς ιατρική προσέγγιση και παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση