Η χοληστερόλη των εγκεφαλικών κυττάρων τα βοηθά να επικοινωνούν

Μπορεί στα αγγεία να προκαλεί διάφορα προβλήματα, αλλά στον εγκέφαλο η χοληστερόλη φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων που είναι αναγκαίες στις διαδικασίες της μνήμης και της μάθησης.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Max-Delbruck-Center for Molecular Medicine στο Βερολίνο, εξειδικευμένα κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία ονομάζονται νευρογλοιακά, έχουν την ικανότητα να παράγουν μία ουσία που είναι απαραίτητη για την επικοινωνία των κυττάρων και σύμφωνα με τις έρευνές τους πρόκειται για τη χοληστερόλη.

Οπως εξηγεί η Δρ. Daniela H. Mauch αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος τρώει πολλά λιπαρά γίνεται και πιο έξυπνος, καθώς η χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα δεν μπορεί να διέλθει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έναν μηχανισμό ο οποίος ελέγχει ποιες ουσίες θα διέλθουν από το αίμα στον εγκέφαλο διαμέσου των τοιχωμάτων των αγγείων.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων στο Max-Delbruck-Center έδειξαν ότι η συγκεκριμένη χοληστερόλη που παράγεται από τα νευρογλοιακά κύτταρα, προάγει σε εντυπωσιακό βαθμό την δημιουργία συνάψεων, δηλαδή σημείων επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μία πρωτεΐνη η οποία ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Ε (apoE) συμβάλλει στην μεταφορά της χοληστερόλης από τα νευρογλοιακά κύτταρα στους νευρώνες. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η ύπαρξη μίας παραλλαγής του γονιδίου apoE, του apoE4 έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί ελαττωματικά ο μηχανισμός αυτός, γεγονός που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση