χατονίδης γυναικολογος | πλευροδυνία | ηλεκτροφοριση αιμοσφαιρινης | ηλεκτρικος βελονισμος προσωπου | μυς ποδιου

Η χοληστερόλη των εγκεφαλικών κυττάρων τα βοηθά να επικοινωνούνΜπορεί στα αγγεία να προκαλεί διάφορα προβλήματα, αλλά στον εγκέφαλο η χοληστερόλη φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων που είναι αναγκαίες στις διαδικασίες της μνήμης και της μάθησης.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Max-Delbruck-Center for Molecular Medicine στο Βερολίνο, εξειδικευμένα κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία ονομάζονται νευρογλοιακά, έχουν την ικανότητα να παράγουν μία ουσία που είναι απαραίτητη για την επικοινωνία των κυττάρων και σύμφωνα με τις έρευνές τους πρόκειται για τη χοληστερόλη.

Οπως εξηγεί η Δρ. Daniela H. Mauch αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος τρώει πολλά λιπαρά γίνεται και πιο έξυπνος, καθώς η χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα δεν μπορεί να διέλθει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έναν μηχανισμό ο οποίος ελέγχει ποιες ουσίες θα διέλθουν από το αίμα στον εγκέφαλο διαμέσου των τοιχωμάτων των αγγείων.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων στο Max-Delbruck-Center έδειξαν ότι η συγκεκριμένη χοληστερόλη που παράγεται από τα νευρογλοιακά κύτταρα, προάγει σε εντυπωσιακό βαθμό την δημιουργία συνάψεων, δηλαδή σημείων επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μία πρωτεΐνη η οποία ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Ε (apoE) συμβάλλει στην μεταφορά της χοληστερόλης από τα νευρογλοιακά κύτταρα στους νευρώνες. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η ύπαρξη μίας παραλλαγής του γονιδίου apoE, του apoE4 έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί ελαττωματικά ο μηχανισμός αυτός, γεγονός που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.