Η φωνή βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν χαρακτήρες

Χρησιμοποιώντας τις φωνές και τις εικόνες των κινουμένων σχεδίων επιστήμονες βρήκαν στοιχεία ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να θυμούνται πληροφορίες για τη φωνή ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα προκειμένου να τον αναγνωρίσουν, ενώ αναγνωρίζουν καλύτερα τα άτομα με των οποίων τη φωνή είναι εξοικειωμένα.

Η ικανότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας να μαθαίνουν ηχητικές πηγές πιθανόν να αποτελεί σημαντική βοήθεια στην εξέλιξη της αναγνώρισης του προφορικού λόγου. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Speech, Language, and Hearing Research.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά λειτουργούν όπως και οι ενήλικες, αναγνωρίζοντας πιο εύκολα χαρακτήρες με των οποίων τη φωνή είναι εξοικειωμένα και ότι οι χαρακτήρες στα κινούμενα σχέδια τραβούν την προσοχή των παιδιών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις φωνές και τις εικόνες από διάσημους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων για να διαπιστώσουν τη δυνατότητα που έχουν τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών να αναγνωρίζουν χαρακτήρες μέσω της φωνής.

Οι επιστήμονες έδειξαν στα παιδιά εικόνες από αγαπημένους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, ενώ ταυτόχρονα άκουγαν μαγνητοφωνημένες φωνές των χαρακτήρων και τους ζητήθηκε να δείχνουν το χαρακτήρα του οποίου ακούν τη φωνή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά και κυρίως όσα ήταν σε ηλικία 3-4 ετών αναγνώρισαν σημαντικό αριθμό χαρακτήρων με τη βοήθεια της φωνής. Οπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, αναγνώρισαν με μεγαλύτερη ευκολία τις φωνές των διάσημων χαρακτήρων, με τους οποίους είχαν μεγαλύτερη εξοικείωση.

Η έρευνα καταλήγει στο ό,τι η φωνή συγκεκριμένων χαρακτήρων “αποθηκεύεται” για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μνήμη των παιδιών, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αναγνωρίσουν στοιχεία της ταυτότητας του χαρακτήρα όπως το όνομα, το πρόσωπο αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση