Γονιδιακό delete του εγκεφάλου βοηθά στην εισαγωγή νέων στοιχείων

Ο σχηματισμός καινούργιων αναμνήσεων πιθανόν να σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου να απαλλάσσεται από παλαιότερες μνήμες τις οποίες πλέον δεν χρειάζεται, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Princenton στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο με την ονομασία Presenilin-1 (PS1) ευθύνεται για την παραγωγή μίας πρωτεΐνης στα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία βρίσκονται στις περιοχές του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα κέντρα της μάθησης και της μνήμης και η οποία προάγει την διαδικασία διαγραφής των παλιών αναμνήσεων.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Joe Tsien, αν και οι λειτουργίες απομνημόνευσης αποτελούν ένα άλυτο προς το παρών αίνιγμα για τους επιστήμονες, η δράση αυτού του γονιδίου μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις που πιθανόν να συμβάλουν και στην εξήγηση συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν διάφορες ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

Σε περιπτώσεις εμφάνισης των αρχικών συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ σε μικρότερες ηλικίες, έχει διαπιστωθεί, επισημαίνει ο Δρ. Tsien, ότι αν και το PS1 υπάρχει, η δράση του στο 90% των ασθενών έχει ανασταλεί, αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνέπειες αυτού του φαινομένου στον μηχανισμό της μνήμης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση