ανίχνευση εγκυμοσύνης γυναικολόγος | depon για το στομαχι | παροξυσμος ασθματος | λυση στις υψηλες μυωπιες

Διαβήτης και εγκυμοσύνη


ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ

Η κύηση στις διαβητικές μητέρες εξακολουθεί να αποτελεί κύηση υψηλού κινδύνου. Το αυξημένο σάκχαρο της μητέρας διέρχεται ελεύθερα τον πλακούντα, προκαλεί υπεργλυκαιμία στο έμβρυο, η οποία με τη σειρά της προκαλεί υπερπλασία των βρεφικών νησιδίων του παγκρέατος, αύξηση της βρεφικής ινσουλίνης και υπογλυκαιμία του νεογνού. Η αύξηση της βρεφικής ινσουλίνης έχει σαν αποτέλεσμα ακόμη την εναπόθεση λίπους και το αυξημένο σωματικό βάρος του νεογνού, όπως επίσης καθυστερεί και το σχηματισμό ουσίας (surfactant) που είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση των πνευμόνων. Έτσι τα νεογνά διαβητικών μητέρων παρουσιάζουν συχνά το σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας.

ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ

Τα νεογνά διαβητικών μητέρων συνήθως είναιυπέρβαρα, πλαδαρά, νωθρά και συχνά κυανωτικά. Παρουσιάζουν συχνά το σύνδρομο της ιδιοπαθούς αναπνευστικής δυσχέρειας (αναφέρθηκε παραπάνω) και εμφανίζουν υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διέγερση ή υποτονία, σπασμούς και υποθερμία τις πρώτες ώρες από τον τοκετό. Ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υπασβεστιαιμία και υπομαγνησιαιμία) είναι συχνές. Τα νεογνά αυτά αρκετά συχνά εμφανίζουν σύνδρομο υπεργλοιότητας (δηλαδή το αίμα τους έχει την τάση να σχηματίζει θρόμβους) και είναι πολύ επιρρεπή στις λοιμώξεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Το επίπεδο του σακχάρου αίματος της μητέρας χρειάζεται πολύ προσεκτική και εντατική ρύθμιση. Η κύηση είναι παράγοντας που ενδεχομένως να αυξήσει τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη. ’ριστος έλεγχος απαιτείται και λίγο πριν τον τοκετό. Επειδή στις μητέρες αυτές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιφνίδιου ενδομητρίου θανάτου του νεογνού, η ενδομήτριος ανάπτυξη θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά και σχολαστικά. Εάν το μέγεθος του παιδιού είναι μεγάλο ή υπάρχουν στη μητέρα ήδη επιπλοκές από τον διαβήτη, θα πρέπει να συζητείται το ενδεχόμενο καισαρικής τομής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.