Τι είναι η καμπύλη σακχάρου;

Οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου στο αίμα (με τον ασθενή νηστικό) κυμαίνονται από 70 -110 mg/dL (με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα το εργαστήριο που διεξάγεται η εξέταση).

Τιμές σακχάρου στο αίμα (πάντα με τον ασθενή νηστικό) πάνω από 140 mg/dL σε δύο τουλάχιστον μετρήσεις θέτουν τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη.

Σε ενδιάμεσες τιμές διενεργείται μια εξέταση που λέγεται καμπύλη σακχάρου (ή πιό σωστά ‘δοκιμασία ανοχής γλυκόζης’, διεθνώς glucose tolerance test).

Η καμπύλη σακχάρου σκοπό έχει να αποκαλύψει μια μορφή σακχαρώδους διαβήτη, που λέγεται ‘υποκλινικός’ διαβήτης. Στην εξέταση αυτή δίνουμε μια μεγάλη ποσότητα γλυκόζης και μετράμε τις τιμές σακχάρου στο αίμα ανά μισάωρο για 2 με 3 ώρες.

Υποβάλλουμε δηλαδή το πάγκρεας σε μια μορφή ‘κοπώσεως’ και μελετάμε την ικανότητά του να ρυθμίζει επαρκώς το σάκχαρο υπό τις συνθήκες αυτές.

Ετσι σχηματίζεται μια ‘καμπύλη σακχάρου’ από τις τιμές που παίρνουμε. Οταν οι τιμές αυτές είναι πάνω από κάποια όρια, η εξέταση είναι παθολογική και θέτει τη διάγνωση του υποκλινικού διαβήτη.

Δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σχετικά με τις τιμές αυτές. Οι πλέον αποδεκτές μετρήσεις που κάνουν μια καμπύλη σακχάρου παθολογική είναι τιμές σακχάρου πάνω από 200 σε μέτρηση μετά από ένα δίωρο.

Η εξέταση βρίσκει επίσης εφαρμογή στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη της κύησης και στη διάγνωση της μεγαλακρίας. Μερικές φορές παρατηρείται κάποια υπερβολή στη διενέργεια της εξέτασης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση