πυωδης αμυγδαλιτιδα μικρη ανεπαρκεια μητρωειδους βαλβιδας | πονος στο γονατο πλαγια μεσα

Διαταραχές στην έκκριση προλακτίνης


Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση και έχει ως προορισμό την πρόκληση γαλακτόρροιας. Είναι η μόνη ορμόνη της υπόφυσης που βρίσκεται κάτω από ανασταλτικό έλεγχο από τον υποθάλαμο. Θεωρείται ότι αυτός ο ανασταλτικός παράγων είναι η ντοπαμίνη.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΠΡΟΛΑΚΤΙΝΑΙΜΙΑΣ

- Φυσιολογικά : Η προλακτίνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, μετά από στρες και κατά την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και το θηλασμό.
- Παθολογικά : Το πιο συχνό αίτιο είναι όγκος της υπόφυσης. Το 65% των υποφυσιακών όγκων εκκρίνουν προλακτίνη. Μπορεί να είναι μικρο- ή μακροαδενώματα. Σπανιότερα αίτια είναι η διατομή του μίσχου της υπόφυσης, η μεγαλακρία, ο υποθυρεοειδισμός, η νεφρική ανεπάρκεια , καθώς και παθήσεις του θωρακικού τοιχώματος (μετά από μαστεκτομή, μετά από έρπητα ζωστήρα).
- Φάρμακα : Διουρητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αμφεταμίνες, οιστρογόνα, μεθυλντόπα.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

- Στις γυναίκες : α) διαταραχές της υποφυσεο-ωοθηκικής λειτουργίας με διαταραχές στην περίοδο και ανωοθηλακιορρηκτικούς κύκλους, β) γαλακτόρροια και γ) υπερτρίχωση.
- Στους άνδρες : α) ανικανότητα και διαταραγμένη λίμπιντο, β) υπογοναδισμό και γ) γαλακτόρροια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Γίνεται με τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης στον ορό και με την ακτινολογική διερεύνηση του τούρκικου εφιππίου, η οποία θα αποκαλύψει την ύπαρξη αδενώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι αιτιολογική. Αν η υπερπρολακτιναιμία οφείλεται σε όγκο, η θεραπεία είναι η χειρουργική εξαίρεση. Η χορήγηση βρωμοκρυπτίνης έχει δειχθεί ότι αποκαθιστά γρήγορα τα επίπεδα της προλακτίνης στα φυσιολογικά, μειώνοντας παράλληλα και την έκταση του αδενώματος. Η χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να γίνεται με σταδιακή αύξηση της δόσης προς αποφυγή των παρενεργειών (πιο συχνά έμετοι).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.