Διαταραχές στην έκκριση προλακτίνης

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση και έχει ως προορισμό την πρόκληση γαλακτόρροιας. Είναι η μόνη ορμόνη της υπόφυσης που βρίσκεται κάτω από ανασταλτικό έλεγχο από τον υποθάλαμο. Θεωρείται ότι αυτός ο ανασταλτικός παράγων είναι η ντοπαμίνη.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΠΡΟΛΑΚΤΙΝΑΙΜΙΑΣ

– Φυσιολογικά : Η προλακτίνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, μετά από στρες και κατά την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και το θηλασμό.
– Παθολογικά : Το πιο συχνό αίτιο είναι όγκος της υπόφυσης. Το 65% των υποφυσιακών όγκων εκκρίνουν προλακτίνη. Μπορεί να είναι μικρο- ή μακροαδενώματα. Σπανιότερα αίτια είναι η διατομή του μίσχου της υπόφυσης, η μεγαλακρία, ο υποθυρεοειδισμός, η νεφρική ανεπάρκεια , καθώς και παθήσεις του θωρακικού τοιχώματος (μετά από μαστεκτομή, μετά από έρπητα ζωστήρα).
– Φάρμακα : Διουρητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αμφεταμίνες, οιστρογόνα, μεθυλντόπα.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

– Στις γυναίκες : α) διαταραχές της υποφυσεο-ωοθηκικής λειτουργίας με διαταραχές στην περίοδο και ανωοθηλακιορρηκτικούς κύκλους, β) γαλακτόρροια και γ) υπερτρίχωση.
– Στους άνδρες : α) ανικανότητα και διαταραγμένη λίμπιντο, β) υπογοναδισμό και γ) γαλακτόρροια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Γίνεται με τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης στον ορό και με την ακτινολογική διερεύνηση του τούρκικου εφιππίου, η οποία θα αποκαλύψει την ύπαρξη αδενώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι αιτιολογική. Αν η υπερπρολακτιναιμία οφείλεται σε όγκο, η θεραπεία είναι η χειρουργική εξαίρεση. Η χορήγηση βρωμοκρυπτίνης έχει δειχθεί ότι αποκαθιστά γρήγορα τα επίπεδα της προλακτίνης στα φυσιολογικά, μειώνοντας παράλληλα και την έκταση του αδενώματος. Η χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να γίνεται με σταδιακή αύξηση της δόσης προς αποφυγή των παρενεργειών (πιο συχνά έμετοι).

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα