Οι διαταραχές του ύπνου και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή

Οι διαταραχές Υπνου-Εγρήγορσης και η σημασία της θεραπευτικής παρέμβασης από την πλευρά του Ειδικού, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, την Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου και την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη.

Από τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις που πρέπει να αναγνωρίζονται και να θεραπεύονται είναι το σύνδρομο Απνοιας στον Ύπνο (ΣΑΥ), και η Ναρκοληψία.

Η Ναρκοληψία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και επεισόδια ακατανίκητου ύπνου.

Τα επεισόδια ακατανίκητου ύπνου είναι αιφνίδια και μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή (ακόμη και όταν το άτομο εργάζεται, τρώει, συζητάει).

Ένα σπανιότερο σύμπτωμα της Ναρκοληψίας είναι η καταληψία, επεισόδια παράλυσης τα οποία τρομάζουν πολύ τον ασθενή, ο οποίος αισθάνεται ξύπνιος αλλά για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά δεν μπορεί να κουνηθεί καθόλου.

Το Σύνδρομο Απνοιας στον Ύπνο απαντάται σε ποσοστό 4% του γενικού πληθυσμού, χαρακτηρίζεται από έντονο ροχαλητό σχεδόν κάθε βράδυ, το οποίο διακόπτεται για διάστημα δευτερολέπτων για να ξαναρχίσει μετά από μια εκρηκτική αναπνοή, καθώς και από σταματήματα της αναπνοής που διαρκούν δευτερόλεπτα έως και λεπτό και που τρομοκρατούν συνήθως τον/την σύντροφο.

Αίσθημα ανεξήγητης κούρασης το πρωί, ξηροστομία, πονοκέφαλος ή βαρύ κεφάλι και αναίτια δυσθυμία είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα κατά την αφύπνιση.

Η ημερήσια υπνηλία ταλαιπωρεί τον ασθενή και επιδρά στην ψυχική και νοητική του υγεία. Η σοβαρότερη επίπτωση της υπνηλίας είναι φυσικά τα τροχαία ατυχήματα.

Από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το 42% των ανθρώπων με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο παρουσίασαν ένα τουλάχιστον επεισόδιο ύπνου στη διάρκεια της οδήγησης εβδομαδιαίως.

Επίσης στους ασθενείς με ΣΑΥ έχει αποδειχθεί αυξημένη συχνότητα υπέρτασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων, ακόμη και αιφνίδιων θανάτων κατά τον ύπνο.

Το ροχαλητό που σύμφωνα με τις μελέτες φθάνει σε ποσοστά μεγαλύτερα του 40% στο γενικό πληθυσμό, είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους. Εκείνο όμως που απαιτείται είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να ενταθεί η επαγρύπνηση των γιατρών, οι οποίοι οφείλουν να εμπλουτίσουν το ιστορικό που παίρνουν από τους ασθενείς τους και με ερωτήσεις σχετικές με τον ύπνο και την ποιότητα της ημερήσιας εγρήγορσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση