υποκλειδια αρτηρια | φλεγμονη στον ειλεο χωρις βλαβη | βηχας με χαμηλο πυρετο | lpa αυξημενη | κερασια θερμιδεσ

Οι διαταραχές του ύπνου και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωήΟι διαταραχές Υπνου-Εγρήγορσης και η σημασία της θεραπευτικής παρέμβασης από την πλευρά του Ειδικού, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, την Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου και την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη.

Από τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις που πρέπει να αναγνωρίζονται και να θεραπεύονται είναι το σύνδρομο Απνοιας στον Ύπνο (ΣΑΥ), και η Ναρκοληψία.

Η Ναρκοληψία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και επεισόδια ακατανίκητου ύπνου.

Τα επεισόδια ακατανίκητου ύπνου είναι αιφνίδια και μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή (ακόμη και όταν το άτομο εργάζεται, τρώει, συζητάει).

Ένα σπανιότερο σύμπτωμα της Ναρκοληψίας είναι η καταληψία, επεισόδια παράλυσης τα οποία τρομάζουν πολύ τον ασθενή, ο οποίος αισθάνεται ξύπνιος αλλά για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά δεν μπορεί να κουνηθεί καθόλου.

Το Σύνδρομο Απνοιας στον Ύπνο απαντάται σε ποσοστό 4% του γενικού πληθυσμού, χαρακτηρίζεται από έντονο ροχαλητό σχεδόν κάθε βράδυ, το οποίο διακόπτεται για διάστημα δευτερολέπτων για να ξαναρχίσει μετά από μια εκρηκτική αναπνοή, καθώς και από σταματήματα της αναπνοής που διαρκούν δευτερόλεπτα έως και λεπτό και που τρομοκρατούν συνήθως τον/την σύντροφο.

Αίσθημα ανεξήγητης κούρασης το πρωί, ξηροστομία, πονοκέφαλος ή βαρύ κεφάλι και αναίτια δυσθυμία είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα κατά την αφύπνιση.

Η ημερήσια υπνηλία ταλαιπωρεί τον ασθενή και επιδρά στην ψυχική και νοητική του υγεία. Η σοβαρότερη επίπτωση της υπνηλίας είναι φυσικά τα τροχαία ατυχήματα.

Από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το 42% των ανθρώπων με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο παρουσίασαν ένα τουλάχιστον επεισόδιο ύπνου στη διάρκεια της οδήγησης εβδομαδιαίως.

Επίσης στους ασθενείς με ΣΑΥ έχει αποδειχθεί αυξημένη συχνότητα υπέρτασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων, ακόμη και αιφνίδιων θανάτων κατά τον ύπνο.

Το ροχαλητό που σύμφωνα με τις μελέτες φθάνει σε ποσοστά μεγαλύτερα του 40% στο γενικό πληθυσμό, είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους. Εκείνο όμως που απαιτείται είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να ενταθεί η επαγρύπνηση των γιατρών, οι οποίοι οφείλουν να εμπλουτίσουν το ιστορικό που παίρνουν από τους ασθενείς τους και με ερωτήσεις σχετικές με τον ύπνο και την ποιότητα της ημερήσιας εγρήγορσης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.