Σηψαιμία | ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ | ποσο ειναι τα δεκατα στον πυρετο | Ζαχαρο πιεση | λύσεις για βαρηκοΐα | καρκινος στη μυτη

Η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι διαταραχές τηςΤο 15% του γενικού πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια νευροψυχιατρική διαταραχή. Η πρόοδος όμως στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις διαταραχές της.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι καθηγητές νευρολογίας κ.κ. Φώτης Φωτίου και ψυχιατρικής Γεώργιος Καπρίνης και ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας κ. Γεώργιος Μεντενόπουλος, με την ευκαιρία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοφυσιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο 'Μακεδονία Πάλας') από 7-10 Ιουνίου.

Ο κ. Φωτίου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε ότι σήμερα για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να απεικονίζουμε τις διάφορες νοητικές λειτουργίες, και αυτό χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο τομέα της νευροαπεικόνισης με την μαγνητοεγκεφαλογραφία και τη συνεστιακή μικροσκοπία, που μπορεί να απεικονίσει τρισδιάστατα τα νευρικά κύτταρα στις διάφορες στοιβάδες.

Ακόμη τόνισε τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι επιστήμονες να γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό με ακρίβεια τη δομή των διαμεσολαβητικών υποδοχέων της επιφάνειας των νευρώνων καθώς και την συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες λειτουργίες.

Η γνώση αυτή είναι σημαντική για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων φαρμάκων, που στο μέλλον θα βοηθήσουν στην καλύτερη θεραπεία πολλών νόσων. Τα αποτελέσματα της προόδου αυτής μόλις αρχίζουν να είναι ορατά, καθώς ήδη αρχίζουμε να διαθέτουμε φάρμακα που δεν επιδρούν παντού αλλά μόνο εκεί που υπάρχει δυσλειτουργία του εγκεφάλου με σημαντική εκλεκτικότητα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις προόδους που έχει κάνει η γενετική και η μοριακή βιολογία, καθώς έχουν εντοπιστεί γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με την νόσο Parkinson και την νόσο Alzheimer αλλά και άλλες σημαντικές διαταραχές.

Οι ομιλητές κατέληξαν λέγοντας ότι ζούμε σε μια εποχή σημαντικών και εντυπωσιακών ανακαλύψεων με ιλιγγιώδη ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, που θα φέρει μεγάλες και ίσως απρόβλεπτες αλλαγές στην νευρολογία και την ψυχιατρική, οι οποίες ασχολούνται με το σημαντικότερο και περιπλοκότερο ίσως χαρακτηριστικό του ανθρώπου, τη συμπεριφορά και τις διαταραχές της.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.