υγρα στο παχυ εντερο | kriptitida sto entero apostimata | στ μεσογειακής αναιμίας

Δασυτριχισμός/Υπερτρίχωση


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι διαταραχή που συνεπάγεται αυξημένη ανάπτυξη του σωματικού τριχώματος. Η διαφορά από την υπερτρίχωση έγκειται στο ότι στο δασυτριχισμό υπάρχει περίσσεια ανδρογόνων, μεταβάλλεται το θυλάκιο της τρίχας και στο ότι αφορά μόνον γυναίκες. Η υπερτρίχωση δεν οφείλεται σε ενδοκρινικά αίτια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τριχοφυία είναι κάτι το καθαρά φυλετικό και οικογενές και οι αντιλήψεις για το φυσιολογικό συχνά είναι αυστηρά υποκειμενικές.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

1. Ιδιοπαθής και οικογενής δασυτριχισμός: Οι συνηθέστερες μορφές δασυτριχισμού. Μπορεί να υπάρχει αυξημένη χρησιμοποίηση ανδρογόνων από το δέρμα. Είναι εμφανής σε ορισμένες εθνικές ή οικογενειακές ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες της Ανατ. Μεσογείου. Δεν απαιτείται ορμονική θεραπεία.
2. Γνήσιος δασυτριχισμός: Προκαλείται είτε από σχετική ή απόλυτη περίσσεια ανδρογόνου που οφείλεται είτε σε επινεφριδιακή είτε σε ωοθηκική αιτιολογία ή και στα δυο. Πιο συχνές αιτίες είναι το σύνδρομο Cushing και η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.
3. Ωοθηκικές ανωμαλίες: Αποτελούν συνήθεις αιτίες δασυτριχισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
4. Όγκοι των ωοθηκών και των επινεφριδίων: Αποτελούν σπάνια αίτια και συνήθως χαρακτηρίζονται από την αιφνίδια έναρξη δασυτριχισμού, την αύξηση της σωματικής μάζας, την μετωπική αλωπεκία, τη διόγκωση της κλειτορίδας και τη βάθυνση της φωνής. Συνοδεύεται από αύξηση της τεστοστερόνης πλάσματος.
5. Υπερπρολακτιναιμία: Αδενώματα της υπόφυσης που εκκρίνουν προλακτίνη αποτελούν σπάνιες αιτίες δασυτριχισμού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.