φιλτρα τσιγαρου | βαθμοι στραβισμου | συνδρομο brugada | τραχειοβρογχίτιδα | νόσο του κρον | το εμβολιο του τετανου

Δασυτριχισμός


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Δασυτριχισμός είναι η αύξηση των ανδρογονοεξαρτώμενων τριχών σε μέρη του σώματος ή του προσώπου, τα οποία φυσιολογικά είναι άτριχα.

Από τι εξαρτάται

Η ενδεχόμενη ανάπτυξη της κανονικής τριχοφυϊας σε περιοχές που φυσιολογικά είναι άτριχες, εξαρτάται από δύο παράγοντες: από την έκκριση και την δράση των ορμονών που παρουσιάζουν ανδρογόνο δράση και από την ικανότητα του δέρματος να δεχτεί την ορμονική πρόκληση των ανδρογόνων και να αντιδράσει με το να διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών.

Αιτίες δασυτριχισμού

Πολλές φορές η εκδήλωση δασυτριχισμού δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά μπορεί να είναι και εκδήλωση παθολογικής κατάστασης των ωοθηκών ή των επινεφριδίων. Ανεξάρτητα όμως από το πόσο σοβαρή είναι η ανάπτυξη του δασυτριχισμού προκαλεί αισθήματα μειονεκτικότητας τόσο έντονα που είναι δυνατό να δημιουργηθούν ψυχολογικές αντιδράσεις στον πάσχοντα από δασυτριχισμό.

Τα αίτια του δασυτριχισμού μπορεί να έχουν προέλευση ωοθηκική, επινεφριδική ή φαρμακευτική. Όσο αφορά την ωοθηκική προέλευση ενοχοποιούνται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σύνδρομο της υπερθηκώσεως και οι αρρενοποιητικοί όγκοι των ωοθηκών. Όσο αφορά την επινεφριδική προέλευση, το σύνδρομο Cushing προκαλεί δασυτριχισμό ενώ σε ότι αφορά την φαρμακευτική, τα φάρμακα που έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν δασυτριχισμό είναι τα: τεστοστερόνη, δαναζόλη, ανασταλτικά της ωοθυλακιορρηξίας, συνθετικά γλυκοκορτικοστεροειδή, A.C.T.H., μετυραπόνη, φαινοθειαζίνες, αναβολικά στεροειδή.

Θεραπεία

Η πλειονότητα των γυναικών που πάσχει από δασυτριχισμό επιθυμεί να τακτοποιήσει το αισθητικό πρόβλημα αγνοώντας πολλές φορές την ουσιαστική αιτία που το προκαλεί. Πριν λοιπόν από την έναρξη οποιασδήποτε αισθητικής αντιμετώπισης του προβλήματος, πρέπει να προηγηθεί πλήρης ενδοκρινολογικός έλεγχος για να βρεθεί και να καταπολεμηθεί η πραγματική αιτία. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει η αισθητική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, μέσω της ηλεκτρόλυσης των τριχών (γνωστή και ως "ριζική").

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.